Za razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj nužne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Slika /arhiva/P-FAH-H3202354.jpg

S prihodom od 300 milijuna eura godišnje od usluga zdravstvenog turizma Hrvatska danas nije ni među prvih deset europskih destinacija, a glavna kočnica za razvoj zdravstvenog turizma je postojeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji onemogućava kategorizaciju bolničkih ustanova za turističku djelatnost, upozoreno je na 6. Konferenciji industrije zdravstvenog turizma (HTI), koja je u četvrtak počela u Beču. Konferenciju, čiji su pokrovitelji Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravlja RH, te HTZ i Turističke zajednice Zagreba i Malog Lošinja, pred više od 200 sudionika, gostiju i predavača iz 40 zemalja, od Amerike do Kine, u četvrtak su otvorili Zdeslav Radovčić, direktor konferencije, i Lejla Krešić-Jurić, direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK).

S prihodom od 300 milijuna eura godišnje od usluga zdravstvenog turizma Hrvatska danas nije ni među prvih deset europskih destinacija, a glavna kočnica za razvoj zdravstvenog turizma je postojeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji onemogućava kategorizaciju bolničkih ustanova za turističku djelatnost, upozoreno je na 6. Konferenciji industrije zdravstvenog turizma (HTI), koja je u četvrtak počela u Beču.

Konferenciju, čiji su pokrovitelji Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravlja RH, te HTZ i Turističke zajednice Zagreba i Malog Lošinja, pred više od 200 sudionika, gostiju i predavača iz 40 zemalja, od Amerike do Kine, u četvrtak su otvorili Zdeslav Radovčić, direktor konferencije, i Lejla Krešić-Jurić, direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Na konferenciji su izneseni podaci Svjetske udruge za zdravstveni turizam, po kojima je u 2015. najbolja europska destinacija zdravstvenog turizma bila Velika Britanija, slijede Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Poljska, Malta te Turska, koja bilježi najbrži rast u tom segmentu turizma.

Briga o zdravlju postat će najjača svjetska industrija

Svjetska zdravstvena organizacija računa kako će, zbog trenda starenja populacije i sve izraženije orijentacije društva na zdravi život, briga o zdravlju za 15 godina postati najjača svjetska industrija, te će 2030. činiti čak 22 posto svjetskog BDP-a i biti najveći pokretač turističkih putovanja.

O temi te rastuće industrije u Beču se do subote održava najveći skup zdravstvenog turizma u Europi – 6. konferencija industrije zdravstvenog turizma 2016. u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), hrvatske tvrtke Wellness Dalmacija i američkog MTA-a (Medical Tourism Associationa).

Unatoč velikim potencijalima, Hrvatska zauzima skroman udio u toj najbrže rastućoj grani turizma, koja bilježi godišnji rast od 15 do 20 posto na svjetskoj razini, za što su hrvatski sudionici najodgovornijim označili odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Hrvatski zdravstveni turizam može zaraditi milijardu eura godišnje

Po podacima HGK-a, zdravstveni turizam kod nas na godišnjoj razini zapošljava oko 10.000 osoba i ostvaruje oko 300 milijuna eura prihoda od zdravstvenih usluga, a procjene su da bi vrlo  brzo mogao dosegnuti prihode od milijardu eura godišnje.

Postojeća ponuda wellness turizma u hotelima i turističkim resortima usmjerena je na tretmane ljepote, masaže, saune, bazenske sadržaje i fitness, a njezin razvojni potencijal umanjuje nepostojanje regulative o osposobljenosti osoblja, kao i zakonski propisi koji ograničavaju uvođenje medicinske komponente u hotelijerstvo.

"Sve hrvatske specijalne bolnice imaju višak kapaciteta, ljudi i prostora koje bi mogle ponuditi na tržištu, što sada ne mogu zbog tog zakona", izjavio je novinarima predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma HGK-a Marcel Medak, te pozvao zdravstvenu administraciju da što prije pokrene hitne izmjene postojećeg zakona.

Riječ je o zakonskim izmjenama koje je namjeravala provesti još prošla zdravstvena administracija, no, nakon javne rasprave povukla ih je iz procedure u srpnju prošle godine.

Medak je istaknuo da uskoro očekuju kontakte s novom zdravstvenom administracijom kako bi se  omogućilo bolje poslovanje specijalnih bolnica i njihova registracija za turističku djelatnost, te registracija hotela za zdravstvenu djelatnost, što bi poboljšalo njihovo poslovanje izvan sezone.

Kako je Dubai privukao 500.000 zdravstvenih turista

U prvom dijelu konferencije Jonathan Edelheit, suosnivač Svjetske udruge za zdravstveni turizam, istaknuo je važnost povezivanja hotela i bolnica, javnog i privatnog sektora radi uspješnijeg nastupa na tržištu zdravstvenog turizma, dok je Linda Abdullah, direktorica Ureda za zdravstveni turizam Dubaija, iznijela strategiju kojom su svojim zdravstvenim uslugama prošle godine privukli 500.000 turista.

Među njima je bilo 45 posto inozemnih turista za koje su u Dubaiju uveli posebne charter linije, osigurali im prevoditelje i posebna zdravstvena osiguranja, te otvorili web stranice na koje pacijenti mogu uputiti prigovore na uslugu i prijaviti eventualne komplikacije.

Njihov projekt Dubai Healthcare Cityja (koji je još u izgradnji, a kad bude posve završen bit će veličine 16 nogometnih igrališta), težak pola milijarde dolara, već sada vapi za klijentelom iz cijeloga svijeta, a posebno europskom. Bit će to najveći klaster te vrste u svijetu, naglasila je Linda Abdullah i dodala kako Hrvatska može biti ponosna što ima tako jak izvozni proizvod kao što je HTI konferencija. (Hina/FaH)



Pisane vijesti