Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za najbolje u turističkom razvoju ruralnih područja

Slika /arhiva/151215_sunc_1.jpg

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, jedinstveni godišnji nacionalni projekt nagrađivanja turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava (OPG-a), poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija te tradicijske gastronomije ruralnih područja, danas je svečano obilježen dodjelom priznanja za 40 najboljih seoskih domaćinstava, u organizaciji udruge Klub članova "Selo" (KČS) i HF Eko Etno grupe, koje su to nagrađivanje ove godine proveli u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK). Na ovogodišnji natječaj za „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ stiglo je ukupno 120 prijava. Također, osam prijava za ruralni turizam stiglo je na natječaj Hrvatske gospodarske komore  „Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku“ u kategorijama Obiteljski smještaj i Okusi Hrvatske te je Klub članova „Selo“ ocijenio i njih kao i sve ostale prijavljene.

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, jedinstveni godišnji nacionalni projekt nagrađivanja turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava (OPG-a), poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija te tradicijske gastronomije ruralnih područja, danas je svečano obilježen dodjelom priznanja za 40 najboljih seoskih domaćinstava, u organizaciji udruge Klub članova "Selo" (KČS) i HF Eko Etno grupe, koje su to nagrađivanje ove godine proveli u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK). 

Na ovogodišnji natječaj za „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ stiglo je ukupno 120 prijava. Također, osam prijava za ruralni turizam stiglo je na natječaj Hrvatske gospodarske komore  „Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku“ u kategorijama Obiteljski smještaj i Okusi Hrvatske te je Klub članova „Selo“ ocijenio i njih kao i sve ostale prijavljene.

Na svečanosti uručenja nagrada u Oris kući arhitekture u Zagrebu mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Kluba članova "Selo", začetnica i organizatorica tog projekta, istaknula je važnost seoskog turizma u ukupnoj turističkoj ponudi s naglaskom na sve promišljeniji razvoj tog turizma i sve veću ponudu te zadovoljstvo brojem prijavljenih koji dolaze iz 12 hrvatskih županija.

Posebno je zahvalila članovima ocjenjivačke komisije na čelu s predsjednikom dr. sc. Eduardom Kušenom te članovima Stjepanom Cukorom, Dubravkom Davidović, Duškom Gregurek, Lidijom Mišćin i Spomenkom Saraga te suradnicima na projektu, Krunoslavu Kobeščaku, Janu Diviću, Mihovilu Rori, Tanji i Željku, kao i pokroviteljima, Ministarstvu turizma i Hrvatskoj gospodarskoj komori, Sektoru za turizam HGK.

„Ideja vodilja u realizaciji ovogodišnjeg projekta je zaštita i očuvanje hrvatske izvornosti te poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima Hrvatske. U tom smislu proizvodi i usluge ruralnog turizma predstavljaju turističku ponudu koja će zasigurno obogatiti hrvatsko turističko tržište te razvijati regionalne turističke destinacije“, istaknula je Dijana Katica. Također, zatražila je od buduće Vlade Republike Hrvatske snažnu potporu ruralnom turizmu, jer upravo on, kroz svoju interdisciplinarnost, generira brojne multiplikativne efekte.

„Očekujemo da se donese Zakon o ruralnom turizmu kao lex specialis te konačno započne nacionalna promocija koje za sada nažalost nema. Iako se brojne jedinice područne i lokalne samouprave te pojedine županijske i lokalne turističke zajednice neizmjerno trude promovirati svoj ruralno-turistički proizvod to nije dovoljno. Potrebna jaka nacionalna promocije moguća je isključivo kroz snažno uključenje Hrvatske turističke zajednice kroz, primjerice, web stranice o ruralnom turizmu, promo filmove, društvene mreže, specijalizirane sajmove te aktivaciju drugih kanala promocije“ istaknula je Katica, dodavši kako je potrebna posebna briga o domaćim turistima koji su važno ciljano tržište upravo za ovaj oblik turizma.



Pisane vijesti