Studijski posjet Međimurju i konferencija za novinare EUSAIR Facility Point projekta za članove FIJET Hrvatska povodom Svjetskog dana turizma

Slika /2021_ilustrac_f/210929_medjimurje1.jpg

Ministarstvo turizma i sporta RH, projektni partner na EUSAIR Facility Point projektu i koordinator tematskog stupa 4 Održivi turizam EUSAIR Jadransko jonske strategije i Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET Croatia obilježili su u ponedjeljak, 27. rujna, Svjetski dan turizma organiziranjem konferencije za medije i studijskog posjeta Međimurju.

Ova regija primjer je dobre prakse u povlačenju sredstava Europske unije za realiziranje projekta održivog turizma, inovativnosti u očuvanju, prezentaciji i interpretaciji prirodne i kulturne materijalne i nematerijalne baštine te razvoju turizma za uključivi rast, glavne teme ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma. U događanju su sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, tematski stručnjaci iz područja održivog turizma angažirani na projektu Facility Point, predstavnici regionalne samouprave i Turističke zajednice Međimurske županije te predstavnici lokalnih i regionalnih medija.
 
Europska teritorijalna suradnja financira se iz europskih fondova, a ostvaruje kroz prekogranične, transnacionalne i međuregionalne programe, makroregionalne strategije i strateške projekte. Makroregionalni koncept smatra se važnom inovacijom u teritorijalnoj suradnji i koheziji i od 2009. godine, kad je nastao, stvorene su do danas ukupno četiri makroregionalne strategije. Hrvatska sudjeluje u dvije – Jadransko-jonskoj i Dunavskoj, a upravo je prezentacija EUSAIR Jadransko-jonske makroregionalne strategije: njezinih ciljeva, prioriteta, dosadašnjih postignuća i planova za buduće programsko i financijsko razdoblje bila tema konferencije za medije kojom je započelo događanje.
 
Velik broj zahtjevnih turističkih projekta realiziran je zahvaljujući financijskim sredstvima kojima se podupire europska teritorijalna suradnja, istaknuto je na konferenciji. Tako, primjerice, u Jadransko-jonskom transnacionalnom programu teritorijalne suradnje ADRION u razdoblju 2014-2020. na 57 ugovorenih projekata sudjeluje 87 hrvatskih projektnih partnera za koje je ugovoreno ukupno 102 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok u Transnacionalnom programu teritorijalne suradnje Dunav na 98 ugovorenih projekata sudjeluje 139 hrvatskih projektnih partnera za koje je ugovoreno ukupno 129 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
Projekt EUSAIR Facility Point usmjeren je na implementaciju EUSAIR jadransko-jonske strategije u razdoblju 2016.-2022., financiran je iz ADRION programa u ukupnom iznosu od 11.501.170,00 EUR-a, od čega hrvatskom partneru na projektu Ministarstvu turizma i sporta za implementaciju njegovih projektnih aktivnosti je dodijeljeno 1.462.050,00 EUR. U Ministarstvu turizma i sporta intenzivno se radi na pripremi EUSAIR strateških projekata iz područja održivog turizma za financiranje u novom 2021.-2027. financijskom razdoblju, a od ukupno sedam usvojenih projektnih ideja, za tri je u potpunosti razvijena natječajna dokumentacija i spremni su za apliciranje na natječaje raspis kojih se uskoro očekuje, dok se na razvoju dokumentacje za preostala četiri još radi.  
 
Primjere pozitivne prakse javnog sektora koji su realizirani na području Međimurske županije, a koji su na najbolji mogući način uključili sve dionike destinacije, predstavio je tijekom konferencije direktor TZ Međimurske županije – Rudi Grula, nakon čega su sudionici krenuli u obilazak Centara za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo, sufinanciranog sredstvima INTERRREG Mađarska-Hrvatska i Muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurja sufinanciranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova OP Konkurentnost i kohezija. Studijski posjet uključivao je i razgled ruralne kuće za odmor Pozojova hiža Okrugli Vrh kao primjer dobre prakse privatnog sektora.
 
Međimurje je destinacija koja svoju malu površinu pretvara u prednost i pozicionira se kao boutique destinacija inovativnih turističkih proizvoda održivog turizma. Jedina je destinacija u Hrvatskoj koja je tri puta dobila nagradu Europske komisije za europsku destinaciju izvrsnosti EDEN: 2007., 2015. i 2019. godine. Druga je destinacija u Hrvatskoj koja je uvela ETIS / European Tourism Indicators System for sustainable destination management/, a kako je na skupu najavljeno, sljedeće će godine objaviti analizu koliko stvarno košta turizam, upravo temeljem tih podataka. Hotel Terme Sv. Martin na Muri prvi je hrvatski hotel kojem je 19. srpnja ove godine uručen certifikat EU Ecolabel, nakon što je prošao zahtjevan proces certificiranja. To su samo su neki od istaknutih primjera usmjerenosti na održivi razvoj i održivi turizam međimurske destinacije. 
 
FIJET Croatia dio je međunarodnog udruženja turističkih novinara i pisaca FIJET, najstarijeg i najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu osnovanog 1954. godine u Parizu. Svi hrvatski članovi aktivno doprinose promoviranju ciljeva organizacije, a predsjednica FIJET Croatia Tina Eterović Čubrilo ujedno je i jedna od ukupno 9 članova Izvršnog odbora matične međunarodne organizacije. Suradnja Ministarstva turizma i sporta i FIJET Croatia nastala je 2002. godine zajedničkom inicijativom za pokretanjem obilježavanja Svjetskog dana turizma, a ovogodišnje zajedničko obilježavanje Svjetskog dana turizma u Međimurju potvrdilo je usmjerenost zajedničkim ciljevima.

Pisane vijesti