Stručno-znanstveni skup o povijesnoj cesti Lujzijani

Slika /arhiva/090628-lujz0w.jpg
U sklopu ovogodišnje manifestacije "Ljeto na Lujzijani", danas je u Prilišću u Općini Netretić kod Karlovca održan stručno-znanstveni skup o povijesnoj cesti, njezinoj graditeljskoj vrijednosti, gospodarskom značenju i turističkim mogućnostima.
 
Na slici : Miljokaz uz trasu Lujzijane i interpretacijska ploča u Prilišću, označava udaljenost tri milje od Karlovca i 15 milja od Rijeke, i jedan je od samo četiri miljokaza očuvana duž trase Lujzijane.

Miljokaz uz trasu Lujzijane i interpretacijska ploča u Prilišću, označava udaljenost tri milje od Karlovca i 15 milja od Rijeke, i jedan je od samo četiri miljokaza očuvana duž trase Lujzijane.


Gradnja Lujzijane započela je u Rijeci 1803. godine, a dovršena je 1811. godine u Karlovcu. Prije točno 200 godina došla je do Netretića, gdje je danas svečano obilježena obljetnica gradnje.

U sklopu svečanosti predstavljen je i razvojno planski dokument Udruge "Lujzijana" iz Delnica i Instituta za turizam pod nazivom "Lujzijana i Karolina - povijesne atrakcije" s ciljem da se odrede prioriteti projekta i osmisli kulturno-turistički tematski put, kako bi se u budućnosti mogao uvrstiti u međunarodni projekt "Europske povijesne ceste".
 

Ivan Rožić, predsjednik Turističke zajednice Općine Netretić u ime domaćina zahvaljuje na poklonima svojim slovenskim susjedima iz Preloke.
 
Na skupu je Renata Tomljenović iz Instituta za turizam, uz ostalo kazala, da je danas autocesta Zagreb-Rijeka ono što je nekada bila Lujzijana, ali da autocestu koja je s Lujzijane maknula teretni i brzi promet sada treba doživjeti kao cestu koja će "servisirati Lujzijanu kao turistički proizvod, jer je s nje lako sići na Lujzijanu, samo treba naći načina da se gosti privuku".

Preduvjet tomu je da svuda na Lujzijani, u Rijeci, Čavlima, Mrzloj Vodici, Lokvama, Brodu na Kupi, Delnicama, Leskovoj Dragi kraj Ravne Gore ili uz Kupu sve do Karlovca, uvijek bude "jasno" da smo na Lujzijani, povijesnoj turističkoj cesti kao potpuno integriranom turističkom prostoru. Vizija je, navela je Tomljenović da prostor Luizijane do 2012. godine postane "tematska turistička prometnica, kao najstarija i najljepša planinska prometnica Europe 19 stoljeća".

Tomljenović je stoga predložila svim turističkim zajednicama, gradovima, općinama i privatnim poduzetnicima u turizmu da poduzmu sve da turistička tematska prometnica Lujzijana što prije dobije znak dobrodošlice s ma koje strane ušli na nju, iz Bakra, Rijeke, Karlovca ili primjerice slovenskog Črnomlja.

Organizator svih manifestacija "Ljeta na Lujzijani" je delnička udruga "Lujzijana", a pokrovitelji i suorganizatori su, uz ostale, turističke zajednice Primorsko-goranske i Karlovačke županije, Ministarstvo regionalnog razvoja i drugi. (Hina)
 

Pisane vijesti