PICOKIJADA U ĐURĐEVCU

Slika /arhiva/ĐURĐEVAC, 26.-28.6.2009;09-picokijada.jpg
Picokijada, tradicionalna kulturno-turistička manifestacija koja se održava od 1968. godine u podravskom mjestu Đurđevcu kao spomen na legendarnu obranu Đurđevčana od napada Turaka pod nazivom "Legenda o Picokima", ove se godine održava od 26. do 28 lipnja.

Središnja priredba je jedinstveno scensko uprizorenje Legende o picokima kojom se i danas Đurđevčani prisjećaju svoje junačke slobodarske prošlosti.

Legenda o Picokima govori o hrabrosti i domišljatosti Đurđevčana koji čak i u bespomoćnoj situaciji dugotrajne opsade uspijevaju iznaći način kako se osloboditi stiska turske vojske. Naime, nakon neuspjeha vojske Ulama – bega da jednim jedinim napadom osvoji Đurđevačku utvrdu, vojskovođa odluči primijeniti strateški plan strpljivog opsjedanja grada ne bi li njegove stanovnike izgladnjivanjem privolio na predaju. U trenucima kada unutar zidina utvrde ne ostaje više ništa hrane doli jednog jedinog pijetla, Đurđevčani kuju očajnički plan računajući na faktor iznenađenja. Svoj zadnji zalogaj ispaljuju topom na tursku vojsku. Ulama – beg nasjeda na njihov plan i uvjeren kako, s obzirom da ispaljuju pijetlove iz topova, Đurđevčani imaju još nepregledne zalihe hrane, povlači svoju vojsku. Povlačeći se, na Đurđevčane baca kletvu i naziva ih Picokima.

Scenski prikaz “Legende o Picokima” samo je dio trodnevne manifestacije poznate pod nazivom „Picokijada” koja sadržava još i tridesetak drugih kulturnih i sportskih događaja.

Prošle je godine grad Đurđevac postao nacionalni pobjednik za izbor „Europske destinacije izvrsnosti“, te je 18. i 19. rujna 2008. predstavljen u Bordouxu u Francuskoj.

Za ovo je prestižno priznanje bilo 27 kandidatura od čega je Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice sukladno europskim i nacionalnim kriterijima projekta tijekom ožujka obišlo 10 destinacija koje su ušle u uži krug. Nakon zbroja bodova, od pet izabranih destinacija (Pakovo selo, Sinj, Čakovec, Sisak i Đurđevaci) najveću je ocjenu dobio Đurđevac za svoju turističku ponudu isključivo temeljenu na vrednovanju nematerijalne baštine.

Izbor za Europske destinacije izvrsnosti počeo je kao pilot projekt u zemljama članicama Europske unije, a 2006./2007. Hrvatska je dobila mogućnost sudjelovanja, ali bez prava na financijsku potporu, kada je Sveti Martin na Muri proglašen, uz još devet destinacija, za turističku destinaciju izvrsnosti na ruralnom području.

Ciljevi spomenutog projekta su promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti ponude, promicanje zemalja i regija, promoviranje nagrađenih destinacija i stimuliranje drugih destinacija da prihvate modele održivog razvoja turizma. 


Najave