Stigla akreditacija za sustav EU fondova vrijednih 6,9 milijardi eura

Slika /arhiva/EU-comm_LL.jpg

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je u utorak da je dobilo akreditaciju Europske unije za sustav upravljanja Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., koji Hrvatskoj na raspolaganje stavlja gotovo 6,9 milijardi eura.

"Imajući u vidu iznos alokacije ovog Operativnog programa od čak 6,88 milijardi eura i iznimno veliku i kompleksnu strukturu sustava upravljanja i kontrole, vjerujem da smo postigli velik uspjeh i otvorili vrata Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda projektima iz sektora zaštite okoliša, prometa, poduzetništva, istraživanja i inovacija i mnogim drugima", istaknuo je ministar Tomislav Tolušić na konferenciji za tisak i ocijenio kako "konačno možemo na pravi način koristiti sredstva Europske unije".

Tolušić je rekao kako je Europska komisija "upozoravala na nedostatak ljudi u sustavu" što u konačnici može dovesti do neuspjeha u povlačenju sredstava Europske unije.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Hrvatskoj je na raspolaganju 6,88 milijarda eura od čega 4,32 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i 2,56 milijardi eura iz Kohezijskog fonda.

Nakon provedenog postupka procjene, u razdoblju od 1. rujna 2015. godine do 26. travnja 2016. godine, Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske Unije (ARPA) potvrdila je kako je sustav upravljanja i kontrole za Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. usklađen s relevantnim propisima Europske unije za financijsko razdoblje 2014.-2020 , a ministar Tolušić je istaknuo kako je njegovo ministarstvo u zadnja tri mjeseca intenziviralo rad kako bi se ostvario pozitivan ishod tog procesa.

ARPA je zaključila da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Koordinacijsko i Upravljačko tijelo, i Ministarstvo financija kao tijelo za ovjeravanje Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., ispunjavaju kriterije za imenovanje koji su propisani uredbom Europske unije.

Akreditacija sustava iznimno je bitna za svaku državu članicu, jer bez nje nije moguće povlačiti sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova unatoč tome što se projekti već provode, a plaćanja projekata obavljaju se iz Državnog proračuna, ističe ministarstvo.

Postupkom akreditacije utvrđeno je i da postoji potreba za dodatnim zapošljavanjem djelatnika u sustavu upravljanja i kontrole te je naglašena potreba za kontinuiranim jačanjem administrativnih kapaciteta.

(Hina)



Pisane vijesti