Splitsko-dalmatinska županija: 10 posto turista više nego lani

Slika /arhiva/ACI_Split-braslav-karlic-w.jpg

Na području Splitsko-dalmatinske županije u prvih šest ovogodišnjih mjeseci boravilo je oko 400 tisuća turista, što je za 10 posto više nego u istom razdoblju 2010. godine, dok je broj noćenja porastao za 8 posto, izvijestio je danas direktor županijske Turističke zajednice Mili Razović na sjednici Turističkog vijeća te zajednice.

Nastavi li se povoljan trend i u drugom polugodištu onda bi turistički rezultati na području Splitsko-dalmatinske županije za 2011. godinu mogli biti znatno povoljniji od prošlogodišnjih, kazao je Razović.

Direktor Zračne luke Split Lukša Novak naveo je kako je u prvih šest mjeseci ove godine kroz splitsku Zračnu luku prošlo 430 tisuća putnika, što je za 8 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Po njegovim riječima, planirano je da tijekom cijele 2011. godine kroz splitsku Zračnu luku prođe milijun i 280 tisuća putnika, a tijekom 2010. bilo ih je milijun 220 tisuća.

Na sjednici su izneseni rezultati istraživanja Instituta za turizam iz Zagreba prema kojima je tijekom 2010. godine 19 posto turista prvi put došlo u Hrvatsku. Najveći broj novih gostiju dolazi na Hvar.

Zrinka Marušić iz Instituta za turizam, predstavljajući istraživanja, navela je da turisti u Hrvatskoj na dan u prosjeku troše 58 eura. Najveća potrošnja, od 90 eura, je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najmanja, od 40 eura, u Zadarskoj županiji.

Po tim podacima, za 2010. godinu, dnevna potrošnja turista u Istarskoj županiji je 67 eura, 56 eura u Primorsko-goranskoj, 55 eura u Splitsko-dalmatinskoj, 48 eura u Šibensko-kninsko i 45 eura u Ličko-senjskoj županiji.

Prema podacima Instituta za turizam dnevno u Hrvatskoj najviše troše Britanci 131 euro i Rusi 89 eura, a najmanje troše Slovenci 52 eura, koliko troše i domaći turisti.

Marušić je istaknula kako je glavni motiv dolaska u Hrvatsku pasivan odmor, ali je u porastu i želja za upoznavanjem sa kulturom te bavljenje sportom.

Istraživanje pokazuje da su gosti koji dolaze u Hrvatsku zadovoljniji nego što je to bio slučaj ranijih godina, rekla je Marušić. (Hina)



Pisane vijesti