Split spreman za Dane Dioklecijana 2010.

Slika /arhiva/100811-dani-dioklec.jpg

Dani Dioklecijana 2010. kostimirani zabavni i glazbeni događaj koji se već petu godinu zaredom održava u jeku turističke sezone uz sudjelovanje i po nekoliko tisuća ljudi, ove će se godine u Splitu održati od 20. do 24. kolovoza.
 
Dane Dioklecijana podupro je i predsjednik Republike Ivo Josipović, a održavaju se pod pokroviteljstvom ministra turizma Damira Bajsa, doznaje se od organizatora udruge Splitskoga kruga mladih.
 
Ove godine od Dana Dioklecijana očekujemo više nego proteklih godina, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Jure Šundov. Program je dobar, manifestacija će trajati četiri dana i dobro će doći turistima, građanima i svima koji u to vrijeme budu u Splitu. To što je Split grad Dioklecijana daje mu šansu da se produži turistička sezona, a time i ta manifestacija. Osjetit će se šušur na Danima Dioklecijana, pa pozivam sve da dođu u Split od 20. do 24. kolovoza, poručio je Šundov.
 
Dani Dioklecijana 2010. održavat će se na rivi, u Dioklecijanovim podrumima, u Zlatnim vratima, na Pjaci, Marmontovoj ulici, na Voćnome trgu te na Peristilu, a počinju 20. kolovoza u 20,30 sati svečanom carskom povorkom s rimskim kolima od rive do Peristila. Car će i ove godine biti glumac Čedo Martinić, a Dioklecijanova supruga Priska bit će aktualna miss Hrvatske Katarina Banić.
 
Vraćamo se u antiku, koja je nekad bila totalno zapostavljena. Dalmacija je nastala iz rimske regije Dalmacije, a Split je bio vila za odmor cara Dioklecijana. Sve je u to doba nastalo, pa i prvi počeci turizma", rekao je direktor Turističke zajednice grada Splita Vedran Matošić.
 
Na četverodnevnom programu, među ostalim, jest i postrojavanje rimskih legija, kulinarski program "Što su jeli prvi Splićani", borbe gladijatora, vrtić iz rimskog doba, starorimski nogomet, bitka dalmatinskih gusara i Rimljana, mnogi koncertni programi te Tjedan Dioklecijanove kuhinje.
 
Splitsko-dalmatinska županija za manifestaciju je izdvojila 45.000 kuna, rekao je zamjenik župana Visko Haladić. Time dajemo do znanja da je grad Split najznačajniji grad u županiji i da je poželjan kao kulturna destinacija. Manifestacija 'Dani Dioklecijana 2010.' su najbolji put kojim grad i županija idu u promociji hrvatskog turizma i ono čemu svi težimo, a to je izvrsna zabava za turiste", dodao je Haladić.
 
"Vratili smo stari sjaj Dioklecijanu. Turisti fantastično reagiraju na manifestaciju, na toge i sve što je vezano za Dane Dioklecijana. Pozivamo sve ljude dobre volje da sudjeluju u bogatom programu", rekao je organizator i producent Dana Dioklecijana 2010. te predsjednik udruge Splitskoga kruga mladih Tonči Šundov. (Hina)


Pisane vijesti