I Zadar s boljim turističkim posjetom nego lani

Slika /arhiva/100811-zadar-p.jpg

Zadar je u srpnju i sedam mjeseci ove godine zabilježio bolji turistički posjet i znatno više noćenja nego u istim mjesecima prošle godine, čemu su posebno pridonijeli strani turisti i povećan broj niskotarifnih avio linija, mnoštvo raznovrsnih kulturnih i zabavnih manifestacija u gradu te poboljšana kvaliteta smještaja i druge ponude, doznaje se iz Turističke zajednice grada Zadra.

U srpnju je u Zadru po podacima te Turističke zajednice boravilo 61,6 tisuća turista (uključujući i nautičare) ili 5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a još veći porast od 19 posto zabilježen s 313,7 tisuća noćenja.

Pritom su 88,1 posto dolazaka i 86 posto noćenja ostvarili strani turisti kojih je u ovom srpnju u Zadru bilo 7 posto više, a njihovih noćenja čak 21 posto više.

Među stranim turistima najviše su noćenja u srpnju ostvarili Nijemci, Slovaci i Austrijanci, a slijede ih Slovenci, Mađari, Poljaci, Česi, Britanci, Talijani, Rusi, Francuzi i Belgijanci.

Porasti od 4 u dolascima i 13 posto u noćenjima ostvareni su u Zadru i u sedam mjeseci ove godine s 153,8 tisuća turističkih dolazaka i 588,3 tisuće noćenja, pri čemu su strani turisti ostvarili većinu dolazaka i noćenja te poraste od 7 i 18 posto u odnosu na lanjskih sedam mjeseci.

Domaćih je turista i u srpnju i sedam mjeseci u Zadru bilo po 7 posto manje, ali su u srpnju imali 3 posto više noćenja, a u sedam mjeseci 7 posto manje.

Iz zadarske Turističke zajednice napominju i da se u srpnju ove godine posebno ističe porast turističkog prometa u zadarskim hotelima u kojima je boravilo 42,1 posto ukupno registriranih gostiju. Porast dolazaka u hotelima je 20 posto, a noćenja 26 posto u odnosu na lanjski srpanj.

Iako uz 3 posto manje dolazaka porast noćenja od 20 posto zabilježili su i zadarski hosteli, dok još bolje rezultate u srpnju ima registrirani privatni smještaj u koji je došlo 38 posto više turista ostvarivši 15 posto više noćenja nego u lanjskom srpnju.

Dodaju i da je jedini auto kamp u Zadru u srpnju imao 28 posto više turista i 13 posto više noćenja.

Turistička 'vreva' nastavlja se u Zadru i u kolovozu, grad je, kao i njegovi restorani puni, ali se, kako navode ugostitelja, troši manje na hranu i piće. (Hina)


Pisane vijesti