Split s rekordnim turističkim rezultatima u kolovozu i osam mjeseci

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/Zoran_Jelaca_Split.jpg

Grad Split u prvih osam mjeseci ove godine bilježi rekordne turističke pokazatelje s rastom dolazaka za osam i noćenja za devet posto, uz najbolji turistički kolovoz u samostalnoj Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak iz Turističke zajednice Grada Splita. 

Samo u kolovozu Split je posjetilo 193.305 gostiju, što je 10 tisuća više nego u istom lanjskom mjesecu, a ostvarili su 659.000 noćenja, ili 37.000 više. Ovogodišnji je kolovoz tako i u dolascima i noćenjima za pet posto bolji nego lani, navode iz turističke zajednice.

"Time se Split svrstao u sam vrh turističkih gradova u zemlji po rastu turističkog prometa u najizdašnijem mjesecu glavnog dijela sezone", ističe se u priopćenju. 

Po podacima splitske turističke zajednice, u kolovozu su najbrojniji bili gosti iz Velike Britanije, kojih je bilo oko 21 tisuću, na drugom su mjestu Francuzi s 20,6 tisuća dolazaka, treći su Talijani kojih je bilo nešto manje od 15 tisuća, a slijede gosti iz Njemačke, SAD-a, Španjolske, Australije, itd.

"Tako razigrana struktura inozemnog turističkog prometa ukazuje na činjenicu da je Split u svim dijelovima svijeta prepoznat kao grad koji pruža kulturu, zabavu, odmor i događanja za sve ukuse i generacije njegovih posjetitelja i glas o tome je stigao do naših gostiju", ističu iz splitske turističke zajednice. 

Izdvajaju i podatke o najvećim porastima dolazaka u kolovozu, gdje prednjače Irci kojih je bilo 3,3 tisuće, što je čak 61 posto više nego lani, te gosti iz Republike Koreje kojih je bilo 3,7 tisuća, što je rast od 39 posto u dolascima.

Rekordni posjet Splitu ove godine u kolovozu bilježili su i domaći gosti kojih je bilo više od sedam tisuća, odnosno 16 posto više nego lani, napominju iz turističke zajednice.

Po podacima koje iznose, gosti su se u kolovozu u Splitu prosječno zadržavali 3,5 dana. 

"Po svim podacima su smještajni kapaciteti bili odlično popunjeni sa najvišim cijenama na razini godine, pa će i financijski rezultati turističkog sektora biti bolji nego lani", procjenjuju u Turističkog zajednici Grada Splita.

Dodaju i kako bi, prema raspoloživim najavama, i rujan trebao biti jednako uspješan, čemu će doprinijeti i brojna događanja i manifestacije u gradu. 

Iz Turističke zajednice ističu kako Split u prvih osam mjeseci bilježi izvanredne turističke rezultate sa 714.265 dolazaka i nešto više od 2,15 milijuna noćenja. To je, kako navode, 60 tisuća gostiju više nego u istom razdoblju lani ili osam posto više, a u noćenjima 200 tisuća više ili u postotku devet posto više. 

Apsolutno prvo mjesto u dosadašnjih osam mjeseci ove godine po brojnosti gostiju drže građani SAD-a kojih je u Split stiglo 75 tisuća, odmah iza njih su Britanci kojih je bilo 72 tisuće, treći su Francuzi s oko 50 tisuća dolazaka i četvrti Nijemci sa 42 tisuće dolazaka, dok su na petom mjestu po brojnosti gosti iz Australije. Na svim tim tržištima, Split je grad koji bilježi dvoznamenkasti rast dolazaka, što mu jamči dugu turističku sezonu, jer se radi o gostima koji putuju već od zime do kasne jeseni, zaključuju iz Turističke zajednice Grada Splita. 

(Hina)

Pisane vijesti