Split: Obilježen Nacionalni dan kulturnog turizma

Slika /arhiva/dioklecijangif

Stručnim skupom pod nazivom "Kulturna baština kao turistički proizvod" u Splitu je danas obilježen Nacionalni dan kulturnog turizma u Hrvatskoj s porukom više od 200 sudionika da turizma nema bez kulture. Državni tajnik za turizam Branko Grgić istaknuo je kako je cilj Ministarstva turizma da Hrvatska privuče pozornost međunarodne javnosti i medija i da čuvajući svoj kulturni identitet i bogatstvo koje posjeduje postane respektabilan dio europskog identiteta. Ministarstvo turizma, kazao je Grgić, stoji iza ovog skupa koji je jasan dokaz želje i potrebe svih nositelja kulturno-turističke ponude za jačim razvojem kulturnog turizma.

Stručnim skupom pod nazivom "Kulturna baština kao turistički proizvod" u Splitu je danas obilježen Nacionalni dan kulturnog turizma u Hrvatskoj s porukom više od 200 sudionika da turizma nema bez kulture.
 
Državni tajnik za turizam Branko Grgić istaknuo je kako je cilj Ministarstva turizma da Hrvatska privuče pozornost međunarodne javnosti i medija i da čuvajući svoj kulturni identitet i bogatstvo koje posjeduje postane respektabilan dio europskog identiteta.
 
Ministarstvo turizma, kazao je Grgić, stoji iza ovog skupa koji je jasan dokaz želje i potrebe svih nositelja kulturno-turističke ponude za jačim razvojem kulturnog turizma.
 
Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić ocijenio je kako je kulturna baština pokretač našeg turizma. Više od 20 posto turista koji posjećuju europske metropole primarno su motivirani kulturom. Gledajući gospodarski, novi je turistički segment upravo kulturni turizam, jer pozicionira Hrvatsku na kulturnoj karti svijeta čime se odmičemo od one klasične, da smo zemlja sunca i mora za dva ljetna mjeseca godišnje, kazao je Bulić.
 
Predstavnik Ministarstva kulture Radoslav Buzančić istakknuo je da su kultura i turizam, danas kad ulazimo u svjetske trendove dvije kompatibilne stvari.
 
"Brak turizma i kulture naša je nužnost i moramo shvatiti da jedni drugima dajemo", kazao je Buzančić.
 
U radu Nacionalnog skupa Dani kulturnog turizma sudjelovali su i predavači iz inozemstva - Heinz Buri iz Berlina i Stephen J. Hodes iz Nizozemske koji su ukazali na sve veću važnost povijesnog nasljeđa u odabiru turističkih odredišta.
 
Na skupu su razmatrane i teme o potencijalima UNESCO-vih spomenika u turističkoj ponudi, odnosu centra i periferije u toj ponudi, događanjima i kulturi u različitim europskim gradovima, te mogućnosti kulturne ponude Dalmatinske zagore.
 
Nakon stručnog skupa njegovi sudionici obišli su kulturno-turističke lokalitete šireg splitskog područja - Tvrđavu Klis s povijesnom postrojbom kliških uskoka i Salonu, a program se nastavlja večeras na Peristilu. (Hina)


Pisane vijesti