Škraping Tkon - otok Pašman

Slika /arhiva/15_skraping_tkon.jpg

Jubilarno, deseto izdanje popularne trekking utrke Škraping održat će se 7. ožujka 2015. godine, s više od 1000 natjecatelja i najmanje 500 posjetitelja, gostiju, izlagača Sajma otočnih proizvoda, uzvanika i predstavnika medija, sveukupno više od 1500 ljudi na dan održavanja utrke. Sportski direktor utrke Škraping Tkon - otok Pašman 2015. prvi put je Stipe Božić, poznati alpinist i putopisac, dugogodišnji prijatelj Škrapinga i zaljubljenik u pašmanske škrape.

Osim glavne utrke Škraping, u nedjelju, 8. ožujka 2015., održat će se dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša.

Jubilarni Škraping imat će humanitarni karakter, a dio sredstava uplatit će se za potrebe Udruge Down sindrom Zadarske županije. S osobitim zadovoljstvom najavljujemo da će  djeca oboljela od Down sidroma imati priliku sudjelovati na dječjem Škrapiću, a toga dana pridružit će im se i dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

Cilj Škraping utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima i podizanje ekološko-sportske svijesti.

Kao priznanje kvaliteti projekta, Škraping je 2010. godine dobio prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Ove godine Škraping je dobio posebno priznanje od Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije za unapređenje turističke ponude zadarskih otoka.

Osim glavnog događanja, utrke Škraping 7. ožujka 2015., cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i slično.

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP -Hrvatski otočni proizvod. Na Sajmu otočnih proizvoda očekujemo dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači s otoka Pašmana dosad su osvojili 15 oznaka HOP, od čega iz Tkona devet nositelja. U sklopu održavanja Sajma otočnih proizvoda, odabrat će se i najbolji Tkonski suvenir u suradnji s Hrvatskom udrugom kreativnih amatera - HUKA.

Glavni generalni sponzor manifestacije Škraping je tvrtka Ilirija d.d. iz Biograda.

Škraping je jedinstvena međunarodna trekking utrka po oštrom otočnom kamenju i ubraja se u ekstremne sportove. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su njezine karakteristike. Prvi Škraping održan je 2006. na otoku Pašmanu, a idejni je začetnik Josip Tomić, atletski stručnjak.

Utrka je podijeljena u tri kategorije: Ultra (oko 40 km) - namijenjena iskusnim sportašima; Light (oko 20 km) - upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti, tu je i Đir - nekoliko kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku. Škraping je službeno dio Treking lige.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih zemalja i na taj način neposredno promoviraju otoke i Hrvatsku u cjelini. Ugostit ćemo sportaše koji će sudjelovati u utrci i članove njihovih obitelji. Svake godine u zahtjevnom programu sudjeluje više od tisuću natjecatelja, posjetitelja, novinara i drugih sudionika. Na posljednjem Škrapingu, održanom 8. ožujka 2014. godine, sudjelovalo je 1000 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva: Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke, Švedske, Srbije i drugih zemalja.

Organizatori: JKU „Prvenj“, Općina i TZ Tkon.



Najave