Karlovac: Najavljen projekt "Hrvatska 365 Gourmet"

Slika /arhiva/RH_365_htz_logo1.jpg

Pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković u petak je u Karlovcu na predstavljanju destinacije Zeleno Srce prirode, jedne od ukupno 22 destinacije iz prošlogodišnje pilot projekta Hrvatska 365, predstavio i projekt "Hrvatska 365 Gourmet", kojim se želi promovirati domaća gurmanska i vinska ponuda kao svjetski prepoznatljiv turistički proizvod. Nedavno je, kako je istaknuo, formiran i nacionalni 'proizvodni eno-gastro tim' koji će razraditi pravila za "Hrvatska 365 Gourmet", program koji će obuhvatiti organizaciju i promociju eno i gastro proizvoda po predviđenim pravilima i standardima te formirati PPS klubove za gastronomiju, a rezultati moraju biti vidljivi već u drugoj polovici ove godine. Moderni standardi gastronomije definirani su najbolje kroz Michelinove vodiče. Ambiciozan cilj je da netko od najboljih hrvatskih restorana dobije Michelinovu zvjezdicu kvalitete. Zna se da izvan Europe takvu potvrdu kvalitete imaju još samo restorani u Japanu i SAD-u. Usporedbe radi, u cijeloj Hrvatskoj nema je nitko, a primjerice u Baskiji je ima 28 restorana ili u Kataloniji njih 64, rekao je Ižaković.

Pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković u petak je u Karlovcu na predstavljanju destinacije Zeleno Srce prirode, jedne od ukupno 22 destinacije iz prošlogodišnje pilot projekta Hrvatska 365, predstavio i projekt "Hrvatska 365 Gourmet", kojim se želi promovirati domaća gurmanska i vinska ponuda kao svjetski prepoznatljiv turistički proizvod.

Nedavno je, kako je istaknuo, formiran i nacionalni 'proizvodni eno-gastro tim' koji će razraditi pravila za "Hrvatska 365 Gourmet", program koji će obuhvatiti organizaciju i promociju eno i gastro proizvoda po predviđenim pravilima i standardima te formirati PPS klubove za gastronomiju, a rezultati moraju biti vidljivi već u drugoj polovici ove godine.

Moderni standardi gastronomije definirani su najbolje kroz Michelinove vodiče. Ambiciozan cilj je da netko od najboljih hrvatskih restorana dobije Michelinovu zvjezdicu kvalitete. Zna se da izvan Europe takvu potvrdu kvalitete imaju još samo restorani u Japanu i SAD-u. Usporedbe radi, u cijeloj Hrvatskoj nema je nitko, a primjerice u Baskiji je ima 28 restorana ili u Kataloniji njih 64, rekao je Ižaković.

Dodao je kako projekt Hrvatska 365 znači da prvi put imamo marketinšku mrežu za cijelu Hrvatsku, a unutar nacionalnog PPS kluba i razne proizvodne timove, za kulturu, za aktivni odmor i slično. Proizvodni tim za eno-gastro, koji je formiran prošlog tjedna, surađivat će s pojedinim timovima na terenu, a preduvjeti za restorane koji žele ući u projekt Hrvatska 365 bit će da rade najmanje deset mjeseci u godini, izuzetak će biti devet mjeseci, s mogućom kompenzacijom djela troška, objasnio je Ižaković.

Ističe kako se žele iskoristiti postojeće prednosti hrvatske gourmet scene, prije svega dobavljivost izvrsnih svježih namirnica koje imamo tijekom cijele godine, proizvodnja kvalitetnih i vrhunskih vina u svim hrvatskim regijama te mogućnost kreiranja atraktivnih dnevnih ponuda, kao ključnog elementa gourmet proizvoda.

Najavio je kako uskoro slijedi javni poziv restoranima raznih kategorija za prijavu među članove gourmet kluba. Oni koji budu zadovoljili kriterije dobit će oznaku "Hrvatska 365 Gourmet" te od ljeta slijedi promocija na svim tržištima u zemlji i u inozemstvu gdje je prisutan HTZ, rekao je Ižaković.

Pilot projekt PPS (pred i podsezona) destinacija pokrenut je prošle godine, a jedna od 22 PPS destinacije je i Zeleno srce prirode, koju čine gradovi Karlovac i Ozalj i općina Ribnik.
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u petak je na svojim Internet stranicama objavila javni poziv za kandidiranje destinacija za dodjelu oznake "PPS destinacija" u 2015. godini, a rok za ponošenje kandidatura je 1. travnja. Predmet javnog poziva je izbor destinacija za dodjelu oznake "PPS destinacija" u 2015. godini, ali i potvrda PPS destinacija izabranih u PPS pilot projektu u 2014. godini.

(Hina)



Pisane vijesti