Sjednica Turističkog poslovnog vijeća pri HGK

Slika /arhiva/hgk-logo-ww.jpg

Na 3. sjednici Turističkog poslovnog vijeća pri HGK, održanoj 8. lipnja u HGK, razmotrena je informacija o tijeku turističke sezone 2010. i stanju rezervacija za glavnu sezonu s prijedlogom mjera. 
 
U radu Turističkog poslovnog vijeća pri HGK sudjeluju predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Kamperske udruge Hrvatske, Obiteljskih malih hotela, Udruženja restoratera Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore.
 
Predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK Franco Palma ustvrdio je da će ova sezona biti teška i neizvjesna zbog velikog broja gostiju koji će se za ljetovanje odlučiti u zadnjem trenutku. Najviše problema u prvih pet mjeseci 2010. godine imali su upravo hotelijeri, te oni u van pansionskoj potrošnji (restorateri, suvenirnice i mali trgovci).
 
Turisti će i dalje putovati, ali je njihova kupovna moć smanjena u odnosu na vremena prije ekonomske krize. Vulkanska prašina s Islanda smanjila je broj avio gostiju u Dubrovniku i Dalmaciji, a tome valja dodati i nepovoljne vremenske prilike koje su se negativno odrazile na ukupnu turističku ponudu, rekao je Palma, dodavši kako smo u protekloj sezoni ostvarili očekivani broj noćenja, ali su financijski rezultati slabiji, dok ova sezona protječe u skladu s očekivanjima.
 
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo istaknuo je zajednički stav privatnog i javnog sektora kako će sezona biti teška i izazovna, a uspjeh će biti ako ostvarimo prošlogodišnje rezultate. Nužno je intervenirati na djelotvoran način, pri čemu je jedna od mjera smanjivanje parafiskalnih davanja, s čime se već započelo. Predsezona je umjereno lošija najvećim djelom zbog objektivnih razloga, ali se to može korigirati u narednom razdoblju, dok su već sada turoperatori zadovoljni i optimistični najavama tijeka ovogodišnje sezone, zaključio je Mujo, dodavši kako već danas moramo započeti s pripremama mjera za što uspješniju 2011. turističku godinu.
 
Također, u tijeku je informacijsko umrežavanje sustava Hrvatske turističke zajednice, a ukazano je na potrebu razvijanja što kvalitetnijih odnosa hotelijera s turoperatorima, jer su organizirani posjeti jedan od ključnih elemenata oporavka našeg turizma.
 
U raspravi je istaknuto kako u trgovačkim centrima ugostiteljske usluge pružaju gospodarski subjekti koji nisu registrirani za tu djelatnost, te ponovljen zahtjev za smanjivanjem troškova poslovanja restoratera, ali i ostalih gospodarskih subjekata u turizmu. Zaključeno je kako niža stopa PDV-a od 10 posto, a prema preporuci EU i sukladno konkurentskim zemljama, treba obuhvatiti hranu i piće, ukinuti porez na reprezentaciju, te smanjiti parafiskalna davanja i riješiti probleme u vezi plaćanja spomeničke rente.
 
Treba se boriti za dovođenje što većeg broja gostiju ali uz istovremeno stalno poboljšavanje kvalitete, naglasio je Šime Klarić, predsjednik Udruge malih i obiteljskih hotela.


Pisane vijesti