SJEDNICA MJEŠOVITE HRVATSKO-MAĐARSKE RADNE GRUPE ZA TURIZAM

Slika /arhiva/djurdjevac-z.jpg
U Đurđevcu, će se 22. rujna 2009. godine održati 7. sjednica Mješovite hrvatsko-mađarske Radne grupe za turizam.
 
Izaslanstva predvode Želimir Kramarić, ravnatelj Uprave za turističku politiku, tržište i međunarodnu suradnju pri Ministarstvu turizma i Miklós Kovács, državni tajnik za turizam pri Ministarstvu lokalne uprave Republike Mađarske.
 
Voditelji izaslanstava će izvijestili o razvoju turizma u obje zemlje u protekle dvije godine, o tijeku turističke sezone 2009. u svojim zemljama, uz osvrt na antirecesijske mjere za pomoć turizmu. Posebna će se pažnja posvetiti pitanjima suradnje u regionalnim i međunarodnim organizacijama.
 
Predstavnici nacionalnih turističkih organizacija ocijenit će mogućnosti unapređenja međusobnog turističkog prometa dviju zemalja s aspekta promotivnih i drugih marketinških aktivnosti.
 
Stanje vrlo razvijene prekogranične suradnje, te mogućnost njenog daljnjeg unapređenja, predstavit će voditelji triju mješovitih radnih podskupina (za kulturni, biciklistički i vinski turizam), te predstavnici pograničnih županija i turističkih zajednica dviju država.
 
Mjeru 1.2. IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, pod nazivom „Održivi razvoj turizma na području rijeka Mure, Drave i Dunava“, u okviru koje se prijavljuju projekti s područja turizma, prezentirat će predstavnik Zajedničkog tehničkog tajništva spomenutog programa.
 
Mješovita Radna grupa za turizam formirana je temeljem Ugovora o suradnji na području turizma, potpisanog između vlada RH i Mađarske 15. svibnja 1996. godine.
 
Odabirom Đurđevca za mjesto 7. sjednice bilateralna Radna skupina za turizam želi doprinijeti afirmaciji EDEN-a, europskog natječaja za destinaciju izvrsnosti kojega već treću godinu za redom provodi Europska komisija.
 
O učinku titule pobjednika EDEN-a na razvoj turizma, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom tržištu na nacionalnim razinama u ovom natjecanju za 2008. odnosno 2007. godinu, izvijestit će predstavnici dva dosadašnja hrvatska pobjednika: Sveti Martin na Muri i Đurđevac, te predstavnik mađarskog pobjednika iz 2007. godine.
 


Najave