Sjednica mješovite hrvatsko-mađarske radne grupe za turizam

Slika /arhiva/090922-djur2.jpg
U Đurđevcu, hrvatskom nacionalnom pobjedniku natjecanja za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2008. godinu održana je Sedma sjednica Mješovite hrvatsko-mađarske Radne grupe za turizam.



Hrvatsko izaslanstvo predvodio je Želimir Kramarić, ravnatelj Uprave za turističku politiku, tržište i međunarodnu suradnju u Ministarstvu turizma, a mađarsko dr. Miklós Kovács, državni tajnik za turizam u Ministarstvu lokalne uprave Republike Mađarske.

Voditelji izaslanstava su izvijestili o razvoju turizma u obje zemlje u protekle dvije godine, od prethodne 6. sjednice Mješovite radne grupe, održane u Pečuhu, s naglaskom na antirecesijskim mjerama za pomoć turizmu.



Posebna je pažnja posvećena pitanjima suradnje u regionalnim i međunarodnim organizacijama poput UNWTO-a, posebice Komisije za Europu, Radne zajednice Alpe-Jadran, Srednjeeuropske inicijative, Kvadrilaterale i drugih.

Voditelji triju mješovitih radnih podskupina (za kulturni, biciklistički i vinski turizam), te predstavnici pograničnih županija i turističkih zajednica dviju država izvijestili su o dosadašnjem tijeku prekogranične suradnje.



Dr. Márton Szűcs, predstavnik Zajedničkog tehničkog tajništva IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska predstavio je Mjeru 1.2. „Održivi razvoj turizma na području rijeka Mure, Drave i Dunava“, u okviru koje se prijavljuju projekti s područja turizma.

Mogućnosti unapređenja međusobnog turističkog prometa dviju zemalja s aspekta promotivnih i drugih marketinških aktivnosti, kao i eventualnu suradnju u promociji na trećim tržištima ocijenili su predstavnici nacionalnih turističkih organizacija, Milo Sršen i Gáspár Bíró.



O učinku titule pobjednika EDEN-a na razvoj turizma izvijestili su predstavnici dva dosadašnja hrvatska pobjednika: Sveti Martin na Muri i grad Đurđevac, te predstavnik mađarskog pobjednika iz 2007. godine, Park prirode Őrség (više o hrvatskim i drugim pobjednicima u natjecanju EDEN na http://ec.europa.eu


Pisane vijesti