Sindikat o sudbini "Jadrana", "Hotela Haludovo" i "Ros Marisa"

Slika /arhiva/stuh.jpg

Predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) danas su na konferenciji za novinare ponovno upozorili na neizvjesnu sudbinu radnika i teško stanje u hotelsko-turističkim poduzećima "Jadranu" d.d. iz Crikvenice, "Hotelima Haludovo" d.d. iz Malinske i "Ros Marisu" d.d. iz Raba.

Regionalna povjerenica STUH-a Loredana Gluhak kazala je da je stanje u "Ros Marisu", u kojemu sada radi 11 osoba, loše, da bivši vlasnik nije vraćao zajmove te da je poslovna banka prodala poduzeće novom vlasniku, tvrtki "Gavrilović".

Novi vlasnik preuzeo je objekte, ali ne i obveze prema radnicima, jer im nije isplatio plaće, upozorila je.

Govoreći o teškoćama u "Jadranu", Gluhak je podsjetila da su nekretnine tog poduzeća opterećene zalozima, na što vjerovnici sve češće upozoravaju, te da radnici očekuju da se što prije objavi natječaj za kvalitetnu privatizaciju.

Predsjednica Radničkog vijeća u "Hotelima Haludovo" Vesna Štropin navela je da većinski vlasnik tog poduzeća, ruski poduzetnik, tvrdi da hrvatske ustanove nisu stvorile uvjete za planiranu gradnju u Haludovu te da u rješavanju pitanja pomorskog dobra u blizini planiranih objekata "Hoteli Haludovo" nemaju potporu lokalne vlasti.

U "Hotelima Haludovo" sada je zaposleno oko 40 ljudi, od kojih je 19 u otkaznom roku.

Tajnica STUH-a Duška Lončar kazala je da će radnici svih triju poduzeća, ako se do kraja veljače ne počnu uklanjati nagomilane teškoće, organizirati zajednički prosvjed.

Podsjetila je da i radnici rapskog "Imperijala" također čekaju početak privatizacije te da, iako su obavljene sve pripreme, natječaj za privatizaciju još nije objavljen.

(informacije: Hina)


 



Pisane vijesti