HUH: PDV na turistički smještaj smanjiti na 6 posto

Slika /arhiva/HUHlogo.jpg

Smanjenje stope PDV-a na turistički smještaj s 10 na 6 posto bit će jedan od prvih zahtjeva Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH) prema novom ministru turizma i Vladi, zaključeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva HUH-a.

Na sjednici je, među ostalim, predstavljanja analiza Instituta za turizam koja pokazuje da je povećanje nulte stope PDV-a (za organizirane dolaske stranih turista) na 10 posto za usluge smještaja 'krivo' za 10 posto iznosa pogoršanja poslovnih rezultata hotelijera u 2006. godini u odnosu na 2005.

Analiza "Učinci promjene oporezivanja dodane vrijednosti na poslovanje hotela u 2006. godini" naime pokazuje da su hotelijeri u 2005. poslovali s 415 milijuna kuna dobiti, a u 2006. sa 45 milijuna kuna gubitka.

U tih 460 milijuna kuna za koliko je pogoršano financijsko stanje hotelijera neto negativni učinak povećanja stope PDV-a iznosi 46 milijuna kuna ili 10 posto, rekao je Neven Ivandić, voditelj istraživanja koje je obuhvatilo 42 hrvatske hotelske kuće s oko 60 posto prihoda u toj djelatnosti.

No, dodao je, to je povećano porezno opterećenje bilo vrlo neravnomjerno raspoređeno, pa je tako viša stopa PDV-a povećala opterećenje hotelijera u Istri za ukupno 23 milijuna kuna, a u Dalmaciji za 59 milijuna kuna, dok je primjerice u Zagrebu smanjeno za 28 milijuna kuna.

Ipak, analiza pokazuje i da je stopa PDV na te usluge u Hrvatskoj najviša u odnosu na usporedive zemlje Europske unije, izuzev Italije u kojoj je ta stopa također 10 posto, odnosno da je primjerice u u Portugalu i Malti na razini od 5 posto, u Španjolskoj iznosi 7, a Grčkoj 9 posto, odnosno da je stopa od 10 posto u Hrvatskoj konkurentski neodrživa, rekao je Ivandić.

Uz PDV, rečeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva HUH-a, poslovanje hotelijera opterećuju i drugi 'kvazifiskalni' nameti, poput spomeničke rente, komunalne naknade, naknade za slivne vode, RTV pristojba, naknade ZAMP-a i sl.

Stoga je, među ostalim, zaključeno da je nužno izraditi analizu ukupnih poreznih i neporeznih opterećenja poslovanja hotelijera te ministru turizma uputiti zahtjev za smanjenje stope PDV-a na smještaj s 10 na 6 posto, ili širenja naplate PDV-a po stopi od 10 posto i na hranu i piće koji se poslužuju u hotelima, zajedno s navođenjem svim problemima koji muče taj sektor, poput pitanja pomorskog dobra, turističkog zemljišta i sl.

Ujedno, rečeno je i da je nužno provesti ne samo analizu eksternih, već i internih problema u poslovanju hotelijera koji pridonose niskoj profitabilnosti te djelatnosti.

(informacije: Hina)



Pisane vijesti