Simpozij o kružnom gospodarstvu u gospodarenju otpadom

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

U Bruxellesu će se 29. rujna 2016. održati simpozij posvećen kružnom gospodarstvu u gospodarenju otpadom. Simpozij organizira Policy Exchange, britanska „think-tank“ organizacija.

Svake godine Europa u procesu zbrinjavanja otpada gubi oko 600 milijuna tona materijala koji bi se mogao reciklirati i ponovo iskoristiti, a tek 40% europskih domaćinstava reciklira otpad. U kontekstu sve veće potražnje za hranom, energentima i pitkom vodom javlja se sve veća potreba za promjenom trenutnog modela linearnog gospodarstva u kojem se gube dragocjeni resursi.

Koncept kružnog gospodarstva nastoji minimalizirati rast otpada te što duže očuvati iskoristivost odbačenih materijala i resursa. Tranzicija prema kružnom gospodarstvu biti će svakako teška, skupa i dugotrajna. Stoga je ključno uključivanje svih razina društva, od država članica, regija i gradova pa do tvrtki i građana. Važnu ulogu u tranziciji će imati i turistički sektor kao bitan dio europskog gospodarstva.

Europska komisija je u prosincu 2015. godine pokrenula paket kružnog gospodarstva, a tranzicija prema kružnom gospodarstvu bila bi financirana kroz ESIF s 650 milijuna eura kroz Horizon 2020, 5.5 bilijuna eura kroz strukturne fondove za zbrinjavanje otpada te kroz investicije na nacionalnoj razini.

Skup u Bruxellesu je prilika za sve stručnjake, donositelje političkih odluka, gospodarstvenike, nevladine udruge i ostale dionike da raspravljaju o najnovijim europskim regulatornim politikama, paketu kružnog gospodarstva i promoviranju održivih gospodarskih modela.

Detaljnije na: http://www.publicpolicyexchange.co.uk/events/GI29-PPE2



Pisane vijesti