Simpozij o hrvatskome hotelijerstvu i turizmu

Slika 8.5.2009
Nužno je žurno stvoriti zakonski okvir koji bi omogućilo jednostavnije ulaganje i poslovanje u turizmu, rečeno je na današnjem simpoziju o hrvatskome hotelijerstvu održanom u Bolu na Braču u organizaciji Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, grupacije investitora "Austrian Hotel Investors in Croatia" i Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH).

Državni tajnik za turizam Branko Grgić istaknuo je kako Hrvatska još ima nepovoljnu strukturu smještajnih kapaciteta, to jest da u ukupnim smještajnim kapacitetima hoteli čine samo 14 posto.

Član Uprave austrijske Valamar grupe Georg Eltz rekao je da je Austrija u hrvatsko gospodarstvo u posljednjih 15 godina uložila gotovo šest milijarda eura te da je najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Pritom se požalio kako su troškovi poslovanja austrijskih hotelijerskih investitora u Hrvatskoj visoki. Mislimo da turizam u Hrvatskoj mora biti glavna strateška gospodarska grana, a pitanje je razmišljaju li političari u Hrvatskoj na taj način, rekao je Eltz.

Direktor austrijske tvrtke "Falkensteiner Michaeler Tourim Group" Otmar Michaeler upozorio je da bi ta hotelijerska tvrtka mogla zaustaviti ulaganje i povući se iz Hrvatske ako se žurno ne promijene okvirni uvjeti turizma koji su, po njegovim tvrdnjama, nedorečeni. Istaknuo je da dugo traje dobivanje građevinske dozvole za hotelijerske investitore. Po njegovim riječima, mnogi hotelijerski investitori ne bi uložili u Hrvatsku stotine milijuna eura da su znali s kakvim će se teškoćama suočiti. Osim bržeg rješavanja urbanističkih teškoća, naglasio je Michaeler, Hrvatska mora odlučiti kako će nastaviti privatizaciju hotela.

Na taj istup gosta iz Austrije odgovorio je državni tajnik Branko Grgić, koji je objasnio da će se do kraja godine Hrvatski fond za privatizaciju preustrojiti, nakon čega će slijediti privatizacija hotelijerskih kuća.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Vinko Mladineo istaknuo je da je taj fond dosad investirao više od pet milijarda kuna kojima se izravno i neizravno pridonosi razvoju turizma.

No, Georg Heltz je rekao da Hrvatska nedovoljno ulaže u čišćenje otpadnih voda koje zagađuju Jadransko more, što može odvratiti turiste. Dodao je kako je, po rezultatima nedavnog istraživanja, čak 90 posto turista reklo kako u Hrvatsku odlaze zbog mora, plaža i sunca, a to znači da Hrvatskoj treba biti prioritet zaštita okoliša zbog kojega je njen turizam u prednosti nad mnogim drugim turističkim odredištima.

Ratimir Zimmermann iz Ministarstva zaštite okoliša izvijestio je kako je u Hrvatskoj planirano 600 zona za izgradnju hotela, turističkih naselja i kampova, ali će se pritom voditi računa o zaštiti okoliša. (Hina)


Pisane vijesti