Sigurnost gostiju preduvjet uspješne sezone

Slika /arhiva/110527-f1.jpg

Glavni preduvjet za bavljenje turizmom, odnosno jedan od ključnih čimbenika uspjeha i razvoja svake turistički orijentirane zemlje, pa tako i Hrvatske, bez sumnje je sigurnost - rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj sjednici užeg Povjerenstva za pripremu turističke 2011. godine, dodavši kako je sigurnost ono što turisti drže prednošću nekog odredišta. Prošla je godina rekordna po broju dolazaka turista, ali je istodobno i bila godina u kojoj je znatno smanjen broj nepoželjnih događaja i postupaka na štetu turista, istaknuo je ministar, te naglasio kako svi turisti imaju jednaki tretman, a u Hrvatskoj ćemo uvijek jednako reagirati u njihovoj zaštiti bez obzira na zemlju iz koje dolaze. Ministarstvo turizma reagira u svakoj situaciji i ima vrlo dobru suradnju s policijom i drugim službama koje brinu o sigurnosti naših gostiju, zaključio je ministar. Načelnik općine Fužine i domaćin današnjeg sastanka Marinko Kauzlarić, istaknuo je primjere iz ovoga područja u razvoju turističke ponude, jer kvalitetno upravljanje odredištem i autohtona ponuda je ono što može privući i zadržati goste. Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, pozdravio je sudionike i u ime TZ Kvarnera, naglasivši kako smo svjesni da je Hrvatska sigurna destinacija i to želimo održati, pa je stoga ova županija organizirala i radionice na kojima je predstavljen sustav sigurnosti u turizmu, te su nedavno objavili publikaciju na više jezika kako bi ona pomogla brojnim gostima, ukoliko im treba pomoć.

Glavni preduvjet za bavljenje turizmom, odnosno jedan od ključnih čimbenika uspjeha i razvoja svake turistički orijentirane zemlje, pa tako i Hrvatske, bez sumnje je sigurnost - rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj sjednici užeg Povjerenstva za pripremu turističke 2011. godine, dodavši kako je sigurnost ono što turisti drže prednošću nekog odredišta.

Prošla je godina rekordna po broju dolazaka turista, ali je istodobno i bila godina u kojoj je znatno smanjen broj nepoželjnih događaja i postupaka na štetu turista, istaknuo je ministar, te naglasio kako svi turisti imaju jednaki tretman, a u Hrvatskoj ćemo uvijek jednako reagirati u njihovoj zaštiti bez obzira na zemlju iz koje dolaze. Ministarstvo turizma reagira u svakoj situaciji i ima vrlo dobru suradnju s policijom i drugim službama koje brinu o sigurnosti naših gostiju, zaključio je ministar.

    

Što se tiče ovogodišnje turističke sezone, dodao je, bit ćemo zadovoljni ukoliko postignemo i više od 4 posto porasta, što je po europskim procjenama očekivani postotak rasta u godini oporavka europskog turizma. Ministar pritom naglasio kako je od početka godine do kraja travnja, unatoč jako dobrim rezultatima, odrađeno svega devet posto  ukupne turističke godine, te je još puno posla pred, jer uz dobre pripreme koje je poduzeo turistički sektor uz potporu Ministarstva turizma, krajnji rezultati bit će poznati tek 31. prosinca ove godine.

Načelnik općine Fužine i domaćin današnjeg sastanka Marinko Kauzlarić, istaknuo je primjere iz ovoga područja u razvoju turističke ponude, jer kvalitetno upravljanje odredištem i autohtona ponuda je ono što može privući i zadržati goste.

Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, pozdravio je sudionike i u ime TZ Kvarnera, naglasivši kako smo svjesni da je Hrvatska sigurna destinacija i to želimo održati, pa je stoga ova županija organizirala i radionice na kojima je predstavljen sustav sigurnosti u turizmu, te su nedavno objavili publikaciju na više jezika kako bi ona pomogla brojnim gostima, ukoliko im treba pomoć.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Ivica Perović, govorio je onome što je ovo ministarstvo učinilo u pripremi za turističku 2011. godinu, prije svega  u poboljšanju kvalitete, a time i sigurnosti hrvatskih prometnica, kao i opće infrastrukture, te poboljšanjima u željezničkom i zračnom prometu. Također, tijekom sezone, prilagođeno je radno vrijeme luka i marina, a prošle je godine obavljeno više od 300 akcija spašavanja na moru čime je spašeno nešto manje od tisuću ljudi. Također, uspostavljen je sustav kontrole pomorskog prometa prema pravilima Europske unije.

Glavni tajnik Hrvatskog autokluba (HAK) Zvonko Šmuk, istaknuo je kako njihova tehnička pomoć pokriva glavne cestovne pravce, ali i cijelu cestovnu mrežu, kako bi bili na raspolaganju svima onima kojima je potrebna tehnička pomoć. Također, razvijen je sustav informiranja stranih turista, a u tijeku glavnog dijela sezone pojačano je redovito informiranje o događanjima na našim cestama preko elektroničkih medija.

O općem stanju sigurnosti govorio je Josip Bukvić pomoćnik načelnika MUP-a, te o projektu sigurne turističke sezone spomenuvši nedavno održani međunarodni skup u Opatiji, na kojemu je bilo govora o angažmanu policajaca iz zemalja iz kojih nam dolazi najviše gostiju, što se uspješno provodi od 2006. godine. Ove su godine također potpisani sporazumi o načinu angažiranja tih policijskih službenika, kao i službe Interpola, čemu su se priključile Slovenija i Srbija, a na ispomoći će raditi ukupno 49 stranih policajaca.

Pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Stjepan Huzjak,  informirao je o planovima DUZS-a za turističku sezonu, pri čemu nastoje poboljšati sigurnost turista, te se uspostavljeni punktovi na glavnim pravcima prema moru. Prošle je godine DUZS imao standard reagiranja unutar 12 minuta, dodao je, što naravno ima pozitivan učinak i na odabir naše zemlje kao odredišta za odmor.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić, istaknuo je kako se HGSS često nađe u ulozi spašavanja gostiju koji odlaze na manje pristupačna mjesta, ali istodobno HGSS radi na uređivanju staza, te objavljuje vodiče po raznim krajevima Hrvatske,te redovito provodi vježbe i obuku svojih pripadnika.

Ministar Bajs istaknuo je dobru suradnju s HGSS-om, koji postaje referentni centar za mnoge zemlje kako učinkovito pomoći u slučaju nezgoda, gdje valja istaknuti kako je riječ o volonterima. U nastavku današnje sjednice Povjerenstva ministar Bajs je s pročelnikom HGSS-a Prizmićem potpisao ugovor kojim se Ministarstvo turizma obvezalo s više od milijun kuna financijski podržavati cijeli niz aktivnosti HGSS-a tijekom 2011. godine. U ovu se potporu ubrajaju aktivnosti HGSS-a u sprečavanju nesreća i unapređenju sigurnosti, pripremanju i održavanju spremnosti i jačanju teritorijalne pokrivenosti spasilačkim službama, formiranju i održavanju obavještajnih točaka, te u intervencijama i akcijama spašavanja.



Pisane vijesti