Sezona u pomorskom prometu kao lani, a cjelokupna turistička 2009. unutar prihvatiljivog minusa

Slika /arhiva/090801-jd1w.jpg

Članovi užeg Povjerenstvo hrvatske Vlade za koordinaciju i praćenje aktivnosti za ovu turističku sezonu, koje je danas održalo sastanak na jednom od najmodernijih trajekata "Jadrolinijine" flote "Jurju Dalmatincu", na redovitoj liniji Zadar-Preko, očekuju da će ukupni rezultati ove turističke sezone biti na razini lanjskih ili s blagim minusom. "Nadamo se da će početkom 'feragosta' i talijanski turisti ostvariti rezultate na razini lanjskih, ili s blagim minusom, što s obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju u svijetu znači uspjeh", kazao je ministar turizma Damir Bajs, te istaknuo da najveći broj turista ove godine boravi u kampovima i privatnom smještaju dok je hotelski smještaj za sada u padu.

Članovi užeg Povjerenstvo hrvatske Vlade za koordinaciju i praćenje aktivnosti za ovu turističku sezonu, koje je danas održalo sastanak na jednom od najmodernijih trajekata "Jadrolinijine" flote "Jurju Dalmatincu", na redovitoj liniji Zadar-Preko, očekuju da će ukupni rezultati ove turističke sezone biti na razini lanjskih ili s blagim minusom.



"Nadamo se da će početkom 'feragosta' i talijanski turisti ostvariti rezultate na razini lanjskih, ili s blagim minusom, što s obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju u svijetu znači uspjeh", kazao je ministar turizma Damir Bajs, te istaknuo da najveći broj turista ove godine boravi u kampovima i privatnom smještaju dok je hotelski smještaj za sada u padu.

Ministar turizma, očekuje zadovoljavajuće rezultate kada je u pitanju turistička sezona, s obzirom na to da se broj turista svakog vikenda povećava i da su brojke, koje su još uvijek u minusu, sve bliže prošlogodišnjim rezultatima.

Na sastanku vladina Povjerenstva najavljen je i nastavak obnove pomorske flote usprkos recesiji. Naglašeno je i povećanje razine sigurnosti u pomorskom prometu, pa je ove godine zabilježen manji broj pomorskih nezgoda.



Prema dosadašnjim rezultatima u Dubrovniku se očekuje porast prometa "cruisera", što znači izravan dobitak za grad Dubrovnik, ali i za hrvatski turizam. Porast bilježi i nautički turizam, za 1,4 posto više nego lani, a kao posebnost istaknuto je da sve veći broj nautičkih turista odlazi sve više na jug zbog autocesta i boljih cestovnih veza. Zabilježen je i porast broja mega jahti koje tijekom ljetnih mjeseci borave u našim marinama.

Dosadašnji ostvareni rezultati, za koje Povjerenstvo smatra da su u danim okolnostima zadovoljavajući, takvi su jer je, kako je istaknuo ministar Bajs, ove godine uspostavljena veća povezanost između javnog i privatnog sektora, a također su uložena i veća sredstva iz Ministarstva za internetsku promidžbu i pojedine turističke kampanje, koje su privukle određeni broj turista.

Protekli je vikend nadišao očekivanja u broju dolazaka gostiju, a u idućima se očekuje još veći broj turista, što će znatno popraviti ukupne rezultate hrvatske turističke sezone.


Pisane vijesti