Šesta edukacija o programima prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte

Slika /arhiva/030616_pazin1.jpg

Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice održali su, danas u Pazinu, šestu u nizu edukacija s temom 'Hrvatski turizam kroz programe europske teritorijalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020.: 'Programi prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte'. Edukaciji su se odazvali djelatnici svih razina sustava turističkih zajednica i njihovi potencijalni projektni partneri iz javnog i privatnog sektora iz Istarske županije.

Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. predstavila je Margareta Aničić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za koji su sudionici pokazali veliki interes i postavljali puno pitanja. S obzirom da se uskoro očekuje otvaranje Prvog poziva za prijavu projektnih prijedloga, sudionicima su dane najnovije informacije i okvirni vremenski plan.

Sudionici edukacije iznijeli su primjedbe na eMS (elektronički sustav prijave projekata) u okviru Programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. koji im je stvarao puno problema kod prijave. Također smatraju i da je potrebna kvalitetnija koordinacija između lokalne, regionalne i nacionalne razine te su predložili potencijalna rješenja.

Manuela Hrvatin iz Upravnog odjela za turizam Istarske županije i Patrizia Bosich, pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju Istarske županije istaknule su da je Istarska županija do sada sudjelovala u 64 projekta u okviru Programa prekogranične i transnacionalne suradnje. Nadalje, županija je jedna od inicijatora u procesima prijavljivanja i provedbe projekata europske teritorijalne suradnje u cijeloj Republici Hrvatskoj.

U drugom dijelu edukacije Margareta Aničić predstavila je osnovne aspekte četiri programa transnacionalne suradnje 2014.-2020.: Adrion, Dunav, Središnja Europa i Mediteran, koji su izuzetno atraktivni djelatnicima sustava turističkih zajednica i turističkim dionicima Istarske županije. Napomenuto je da je najviše projektnih prijedloga iz ove županije prijavljeno na Program transnacionalne suradnje središnja Europa.



Pisane vijesti