Seminar „Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“ u Šibensko-kninskoj županiji

Slika /arhiva/100225-hf-knin1.jpg

Trodnevni seminar, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH „Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“, započeo je danas pred pedesetak sudionika u Gradu Kninu (HGK-Odjel za PPDS).



Seminar za potencijalna i registrirana turistička seljačka gospodarstva i ostale poduzetnike u ruralnom turizmu otvorio je zamjenik župana Šibensko-kninske županije Zoran Smolić u nazočnosti gradonačelnice Grada Knina Josipe Rimac, predsjednika Nadzornog odbora Kluba članova „Selo“ Stjepana Cukora, predsjednice Uprave Hrvatskog farmera d.d. Dijane Katica, voditelja Ureda HGK u Kninu Josipa Laće, načelnice u Ministarstvu turizma Tatjane Gredičak, direktora Reginalne razvojne agencije ŠKŽ Drage Matića te predstavnika ostalih institucija.

Seminar je organiziran u obliku stručnog predstavljanja sektora ruralnog turizma u Hrvatskoj, te kao uvod u specifična znanja u područjima poticajnih mjera i propisa državne i lokalne samouprave, organizacije boravka gostiju na seljačkom gospodarstvu, pravnih i zakonskih okvira rada turističkih seljačkih gospodarstava, u područjima financijskog poslovanja, razvoja, brendriranja i marketinga ruralne turističke destinacije, korištenja paketa usluga na turističkim seljačkim gospodarstvima, te gastronomije, kuharstva i posluživanja hrane na seljačkim gospodarstvima.



U posljednje tri godine održali smo dvadeset trodnevnih seminara u petnaest županija, rekla je predsjednica Uprave Hrvatskog farmera, Dijana Katica, dodavši kako je ovo samo jedna od edukacijskih aktivnosti Hrvatskog farmera d.d. i strukovne udruge Klub članova „Selo“, koji kontinuirano rade na razvitku i promidžbi ruralnog turizma".

Predsjednik Nadzornog odbora Kluba članova „Selo“ Stjepan Cukor naglasio je potrebu formiranja i brendiranja ruralnih turističkih destinacija, a možemo razmišljati i o formiranju takove destinacije na području Grada Knina, ali i cijele županije.



Gradonačelnica Rimac ovaj seminar smatra poticajnim za daljnji razvoj i registraciju što više objekata koji se bave turizmom u ruralnim područjima, dok je načelnica Tatjana Gredičak naglasila važnost i brojne aktivnosti Ministarstva turizma poput razvoja i programa potpora, za što će natječaji uskoro biti objavljeni.

Zamjenik župana Zoran Smolić govorio je o brojnim ruralnim vrijednostima ove županije, važnosti obrazovanja kao poticaja razvoju ove vrste turizma, te mjerama županije za razvoj ruralnih područja.

Nakon otvorenja, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera d.d. Dijana Katica uručila je zamjeniku župana Zoranu Smoliću zahvalu za sudjelovanje na prošlogodišnjem sajmu „Eko-etno Hrvatska“.



Organizatori i pokrovitelji su prilikom otvorenja seminara najavili brojne druge aktivnosti poput različitih mjera potpore i pretpostavki daljnjeg razvoja. Neke od aktivnosti koje ubrzano slijede su nastavak edukacije u ostalim hrvatskim županijama, prilagodba propisa, sajmovi "Eko-etno Hrvatska" i "Eko-etno Europa" i „Eko-etno Tour“ koji će se održati krajem rujna, te "Eko-etno klaster“ koji teži stvaranju i održavanju ponude vrhunskih proizvoda, spajanjem izvornih vrijednosti i suvremene tehnologije, odnosno uvođenjem novog koncepta poslovanja zasnovanog na znanju. Ovako koncipirani projekt donosi pozitivnu novinu u hrvatsku gospodarsku i društvenu praksu naglasili su sudionici.

Najavljen je i Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu koji će se održati od 21.do 25. travnja ove godine na Malom Lošinju. Na Kongresu će započeti i akcija „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.

Seminar će biti završen u subotu, 27. veljače, predavanjem o tradicijskoj gastronomiji koje će se održati u „Etnoland Dalmati“ u Pakovom selu, te svečanom dodjelom Priznanja sudionicima seminara.


Pisane vijesti