Predstavljen kulturno-turistički projekt povijesne baštine Senja 'Uskočki dani'

Slika /arhiva/090226-kult22-5.jpg

Poslovni klub kulturnog turizma HGK nastavlja svoj rad predstavljanjem kulturno-turističkih projekata, s posebnim naglaskom na manifestacijama koje zadovoljavaju i visoke kriterije prezentacije, te je danas predstavljen projekt „Uskočki dani, tvrđava Nehaj 1558.-2008. - prošlost za budućnost“. Projekt je predstavila direktorica Turističke zajednice grada Senja Marijana Biondić, uz predsjednika Zajednice kulturnog turizma prof. dr. Tomislava Šolu, koji je uvodno govorio o načelima djelovanja u predstavljanju vrijednih projekata oživljene povijesti. Predstavljanje projekta "Uskočki dani" već je 22. u nizu prezentacija kvalitetnih projekata iz kulturnog turizma u organizaciji "Poslovnog kluba kulturnog turizma".

Poslovni klub kulturnog turizma HGK nastavlja svoj rad predstavljanjem kulturno-turističkih projekata, s posebnim naglaskom na manifestacijama koje zadovoljavaju i visoke kriterije prezentacije, te je danas predstavljen projekt „Uskočki dani, tvrđava Nehaj 1558.-2008. - prošlost za budućnost“.

Projekt je predstavila direktorica Turističke zajednice grada Senja Marijana Biondić, uz predsjednika Zajednice kulturnog turizma prof. dr. Tomislava Šolu, koji je uvodno govorio o načelima djelovanja u predstavljanju vrijednih projekata oživljene povijesti.

Turistička zajednica grada Senja pokrenula je projekt s ciljem približavanja bogate povijesne baštine široj javnosti, gostima i prijateljima Senja, ali i lokalnom stanovništvu. U okviru prezentacije predstavljeno je i vino „Uskok“, uz autohtone senjske specijalitete, Krasnarski sir i Velebitski pršut.

Senj je grad bogate povijesti i kulture s velikim potencijalom za razvoj kulturnog turizma. Istodobno kulturno povijesna, kao i nematerijalna baština, nije do sada na valorizirana na odgovarajući način. Senj, osim dobro očuvane stare gradske jezgre, ima i monumentalnu tvrđavu Nehaj na brdu Trbušnjak ponad Senja.

Uz Nehaj je vezana priča o senjskim uskocima koju je 2008. godine Turistička zajednica Grada Senja u suradnji s Gradskim muzejom Senj, Gradom i Pučkim otvorenim učilištem po prvi puta predstavila turističkoj publici.

Sredinom srpnja prošle godine Senj se u manifestaciji 'Uskočki dani' na tri dana vratio u 16. stoljeće, odnosno u vrijeme kada je izgrađena kula Nehaj. Manifestacija je rekonstruirala događaje iz onog vremena, onodobnu odjeću, običaje i hranu. U okviru manifestacije Gradski muzej priredio je izložbu o izgradnji kule Nehaj kao stručnu povijesnu podlogu, dok se Turistička zajednica posvetila organizaciji turističkih sadržaja: sajma tradicijskih obrta, prikaza života u onodobnom Senju, uskočke bitke, borbe vitezova, napada na tvrđavu Nehaj, mimohoda uskočkih i viteških skupina, natjecanja u streličarstvu, škole mačevanja, nastupa žonglera i raznih artista, ansambala renesansne glazbe itd.

Ovogodišnji 'Uskočki dani' održat će se od 10. do 12. srpnja, kada će osim manifestacije, javnosti biti predstavljena i Uskočka postrojba, čime se gradi novi kulturno-turistički brand u hrvatskoj turističkoj ponudi.

Predstavljanje projekta 'Uskočki dani' već je 22. u nizu prezentacija kvalitetnih projekata iz kulturnog turizma u organizaciji 'Poslovnog kluba kulturnog turizma'.

Zajednica kulturnog turizma pri HGK osnovana je 2004. godine na opredjeljenjima Strategije razvoja kulturnog turizma Republike Hrvatske, a zadužena je za poticanje razvoja kulturno-turističkog proizvoda na nacionalnoj i regionalnim razinama.

Radi omogućavanja boljeg protoka informacija i promocije kulturno-turističkih proizvoda Zajednica za kulturni turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) osnovala je 'Poslovni klub kulturnog turizma', koji je osmišljen kao burza ideja i mjesto povezivanja, prostor za redovito mjesečno sastajanje i prezentaciju najkvalitetnijih projekata iz kulturnog turizma.

Zajednica kulturnog turizma time nastavlja svoj rad predstavljanjem kvalitetnih projekata, s posebnim naglaskom na manifestacijama koje zadovoljavaju i visoke kriterije prezentacije što ih propisuje Povelja ICOM-a (Međunarodno vijeće muzeja pri UNESCO-u) o načelima važećim za muzeje i kulturni turizam, naglasio je njezin predsjednik prof. dr. Tomislav Šola. 



Pisane vijesti