Seminar EYCA u Zadru o poslovnim idejama mladih za turizam i ugostiteljstvo

Slika /arhiva/EYC_euyouthcard.JPG

Neprofitna organizacija Europska iskaznica mladih - European Youth Card (EYCA) ovaj je tjedan u Zadru u sklopu međunarodnoga edukativno-poduzetničkog projekta "Mobility in the Mind" okupila predstavnike hostelskih organizacija i mreža mladih iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bugarske i Njemačke radi poticanja i širenja poslovnih ideja za zapošljavanje i poduzetništvo mladih u turizmu i ugostiteljstvu.

Priopćio je to u četvrtak Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS), koji je član EYCA i u čijem se omladinskom hostelu taj seminar održao, dodajući da je kao nacionalna hostelska organizacija u projekt "Mobility in the mind" uključen od početka, tj. od ožujka ove godine.

Projektom koji sufinancira Europska komisija želi se postići svojevrsna praktična 'mobilnost i otvorenost' uma mladih za stvaranje novih 'ruta' za zapošljavanje te im pružiti alate za projektiranje vlastitih poslovnih planova u pet tema: 'green' ili 'zelene' inicijative (za razne sektore, od ekologije do energetike), kultura, društvena poduzeća, tehnologija i digitalne komunikacije te turizam i ugostiteljstvo.

U taj su se projekt već uključile stotine mladih iz Srbije, Hrvatske, Rumunjske, Poljske i Luksemburga, a i na seminaru u Zadru predstavljeno je nekoliko zanimljivih poslovnih ideja i modela za područje turizma i ugostiteljstva, poput "On Board" (kako se koristiti 'snagom' putovanja za lakše učenje i povezivanje), virtualne zajednice putnika, 'socijalne čajdžinice' i drugih.

EYCA je jedna od važnijih europskih organizacija za putovanja i općenito mobilnost mladih u čijem je članstvu 41 organizacija mladih iz 39 europskih zemalja koje provode razne projekte i izdaju europsku iskaznicu mladih, nastojeći, kao i HFHS u Hrvatskoj, u korist mladih i u suradnji s mnogim partnerima, unaprijediti sustav povlastica te time snažnije pridonijeti razvoju infrastrukture za mlade i njihovoj mobilnosti.

U Europi je trenutačno više od pet milijuna takvih iskaznica, a njihov bi se broj u idućih nekoliko godina, po procjenama EYCA, mogao povećati na 20-ak milijuna.

Osim hostelskih i drugih organizacija mladih, članice EYCA su i druge nevladine udruge, privatne zaklade, državne i javne ustanove.

(Hina) 



Pisane vijesti