Sastanak država stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save

Slika /arhiva/110601-savariver-com.jpg

Treći sastanak država stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save - Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije održan je danas, na Dan rijeke Save, na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Na sastanku je donijeta Deklaracija kojom se potvrđuju ciljevi Okvirnog sporazuma kao važne smjernice za rad u odnosu na različite vidove suradnje i razvoja u regiji, i daje podrška daljnjem razvoju plovidbe i upravljanja vodama, te naglašava uloga Savske komisije u postizanju tih ciljeva, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na sastanku su bili Zdravko Krmek, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva koji je predstavljao Republiku Hrvatsku te predsjedavajući Savske komisije Mario Babić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Predstavljena je nova, revidirana Strategija za provedbu Okvirnog sporazuma i Akcijski plan za razdoblje 2011.-2015. Provedbom ovih dokumenata države savskog sliva dat će aktivni regionalni doprinos učinkovitoj provedbi Strategije Europske unije za dunavsku regiju (2014-2020) i strateških planova za sliv Save (plan upravljanja slivom i plan upravljanja rizikom od poplava).

Predviđen je razvoj integriranih sustava za sliv Save (sustav prognoze i upozoravanja na opasnost od poplava i akcidenata, geografski i riječni informacijski sustav), prilagodba na negativne učinke klimatskih promjena, uključujući i smanjenje šteta od suša, kao i početak radova na obnovi plovnog puta Save.

U planu je veće korištenje iznimnog potencijala sliva rijeke Save za razvoj nautičkog turizma i rekreacije, čemu doprinosi i prezentirani Nautičko-turistički vodič za rijeku Savu, kao i druge razvojne aktivnosti u slivu (npr. proizvodnja hidroenergije, opskrba vodom, poljoprivreda) koje će biti popraćene analizama ekološke održivosti.

Sastanak stranaka Okvirnog sporazuma održava se svake dvije godine i predstavlja važan institucionalni mehanizam provedbe Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save koji je potpisan 2002. godine, a stupio je na snagu 2004. Slijedeći sastanak država stranaka planiran je 2013. u BiH. (Hina)



Pisane vijesti