Ruralni turizam velika šansa kontinentalne Hrvatske

Slika /arhiva/baranja-bd_IGP7219.jpg

Ruralni turizam je velika šansa za cijelu kontinentalnu Hrvatsku i svi se relevantni čimbenici u toj djelatnosti trebaju uključiti u jačanje infrastrukturnih elemenata koji danas čine ruralni turizam, istaknuto je danas na sjednici Odbora za turizam Hrvatskoga sabora u baranjskom mjestu Kamencu. Predsjednik Odbora Goran Beus Richembergh kazao je kako je broj ostvarenih turističkih noćenja u kontinentalnoj Hrvatskoj izrazito nepovoljan u odnosu na primorski dio Hrvatske te da stoga treba učiniti napore kako bi se ponuda kontinentalnog turizma, koji se u velikoj mjeri oslanja na domaće goste, učinila raznolikom i osnažila s ciljem povećanja broja posjetitelja. Ocijenio je kako je najvažnije da se kreativnim pojedincima iz malog i srednjeg poduzetništva otvore mogućnost za uključivanje u turizam, makar i kao sekundarnu djelatnost, ukoliko se prvenstveno bave proizvodnjom vina ili hrane. Nije riječ samo o ruralnom načinu života već i o našoj gastro-enološkoj ponudi, ponudi kulturnih sadržaja na kontinentu te dobroj prezentaciji, što se uklapa u programe produljenja turističke sezone i dugoročnu strategiju razvoja hrvatskog turizma, kazao je Beus Richembergh. Istaknuo je kako će Ministarstvo turizma donijeti niz akcijskih planova za provedbu strategije razvoja hrvatskog turizma, od kojih će jedan biti plan razvoja ruralnoga turizma. Pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić rekao je da je Osječko-baranjska županija primjer kako se od jednog područja može napraviti zanimljiva destinacija ruralnog turizma, koji ne uključuje samo agro ili vinski turizam nego i druge oblike poput riječnog cruisinga, kulturnog ili avanturističkog turizma. Dodao je kako se projekti u turizmu mogu financirati iz domaćih izvora, poput HBOR-a, a također i europskih strukturnih fondova te fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, u čemu, s obzirom da smo punopravna članica EU, sada treba biti još aktivniji.

Ruralni turizam je velika šansa za cijelu kontinentalnu Hrvatsku i svi se relevantni čimbenici u toj djelatnosti trebaju uključiti u jačanje infrastrukturnih elemenata koji danas čine ruralni turizam, istaknuto je danas na sjednici Odbora za turizam Hrvatskoga sabora u baranjskom mjestu Kamencu.

Predsjednik Odbora Goran Beus Richembergh kazao je kako je broj ostvarenih turističkih noćenja u kontinentalnoj Hrvatskoj izrazito nepovoljan u odnosu na primorski dio Hrvatske te da stoga treba učiniti napore kako bi se ponuda kontinentalnog turizma, koji se u velikoj mjeri oslanja na domaće goste, učinila raznolikom i osnažila s ciljem povećanja broja posjetitelja.

Ocijenio je kako je najvažnije da se kreativnim pojedincima iz malog i srednjeg poduzetništva otvore mogućnost za uključivanje u turizam, makar i kao sekundarnu djelatnost, ukoliko se prvenstveno bave proizvodnjom vina ili hrane. Nije riječ samo o ruralnom načinu života već i o našoj gastro-enološkoj ponudi, ponudi kulturnih sadržaja na kontinentu te dobroj prezentaciji, što se uklapa u programe produljenja turističke sezone i dugoročnu strategiju razvoja hrvatskog turizma, kazao je Beus Richembergh. Istaknuo je kako će Ministarstvo turizma donijeti niz akcijskih planova za provedbu strategije razvoja hrvatskog turizma, od kojih će jedan biti plan razvoja ruralnoga turizma.

Pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić rekao je da je Osječko-baranjska županija primjer kako se od jednog područja može napraviti zanimljiva destinacija ruralnog turizma, koji ne uključuje samo agro ili vinski turizam nego i druge oblike poput riječnog cruisinga, kulturnog ili avanturističkog turizma. Dodao je kako se projekti u turizmu mogu financirati iz domaćih izvora, poput HBOR-a, a također i europskih strukturnih fondova te fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, u čemu, s obzirom da smo punopravna članica EU, sada treba biti još aktivniji.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić kazao je kako je ova županija proteklih godina ostvarila najbrži rast kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, čemu su pridonijela brojna ulaganja u razvoj toga turizma, poput obiteljskih turističkih gospodarstava i vinskih cesta, a u planu je obnova nekoliko dvoraca sredstvima europskih fondova.

Na novinarski upit koliko saborski Odbor može učiniti na spajanju 'zelene' i 'plave' Hrvatske te plasiranju hrane s ovog područja na jadransku obalu, Beus Richembergh je kazao kako 'zelena' i 'plava' Hrvatska moraju pokazati visoki stupanj interesa i konkurentnosti. Ne možete nikoga natjerati da kupuje nešto što je skuplje, a s druge strane nije dobro u tu priču ući samo s floskulama. Nikakav dekret, u uvjetima slobodnog tržišta, ne dolazi u obzir, poručio je. (Hina)



Pisane vijesti