Renesansni festival na gradskim bedemima do 3. rujna

Slika /arhiva/2012-renesans-fest.jpg

Renesansni festival, tradicionalna, turističko-povijesna i edukativna manifestacija spektakl je „živih slika“ iz prošlosti ovog dijela Europe, koja uporište ima u povijesnim činjenicama. Većina sadržaja bit će vezana uz 15. i posebno uz 16. stoljeće kada su i nastale renesanse fortifikacije.

Renesansni festival okuplja oko 700 originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva (Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Češke) od kojih ćemo izdvojiti neke: Koprivnički mušketiri i haramije, vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači, gutači vatre i drugi.

Manifestacija počinje u 11 sati u središtu grada, od kuda kreće povorka vitezova prema mjestu odvijanja manifestacije – renesansnim bedemima na kojim već „žive“ stotine kostimiranih sudionika.

Trajanje manifestacije je i duboko u noć, jer mnogi sudionici ostaju u svojim logorima, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji, žaračima i eventualno mjesečinom.

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjevjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima iz davnih vremena s kraja Srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.

Festival sufinancira Europska unija u sklopu IPa prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska.



Najave