Redovnim aktivnostima i posebnim akcijama protiv sive ekonomije u turizmu

Slika /arhiva/w120516-di1.jpg

Mjere za učinkovitije sprječavanje nelegalnog rada u turističkom sektoru te aktivnosti i akcije koje će s tim ciljem biti provođene u razdobljima glavne te pred i posezone bile su glavne teme sastanka ministra turizma Veljka Ostojića i njegovih suradnika s predstavnicima Državnog inspektorata, predvođenog glavnom inspektoricom Boženom Vrbanić, te predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa. Uz aktivnosti koje se redovito provode tijekom turističke sezone, riječi je bilo i o izvanrednim akcijama koje će biti poduzete s ciljem suzbijanja sive ekonomije. Zaključeno je kako će nadzor nad poslovanjem ugostitelja, hotelijera, putničkih agencija, privatnih iznajmljivača i ostalih koji se bave ugostiteljskom i turističkom djelatnošću biti provođen u svim hrvatskim regijama, dok će posebne akcije biti usmjerene na područja sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana. Da je sve spremno za ovogodišnju sezonu potvrdila je i glavna inspektorica Vrbanić.

Mjere za učinkovitije sprječavanje nelegalnog rada u turističkom sektoru te aktivnosti i akcije koje će s tim ciljem biti provođene u razdobljima glavne te pred i posezone bile su glavne teme sastanka ministra turizma Veljka Ostojića i njegovih suradnika s predstavnicima Državnog inspektorata, predvođenog glavnom inspektoricom Boženom Vrbanić, te predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa. Uz aktivnosti koje se redovito provode tijekom turističke sezone, riječi je bilo i o izvanrednim akcijama koje će biti poduzete s ciljem suzbijanja sive ekonomije.

Zaključeno je kako će nadzor nad poslovanjem ugostitelja, hotelijera, putničkih agencija, privatnih iznajmljivača i ostalih koji se bave ugostiteljskom i turističkom djelatnošću biti provođen u svim hrvatskim regijama, dok će posebne akcije biti usmjerene na područja sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana. Da je sve spremno za ovogodišnju sezonu potvrdila je i glavna inspektorica Vrbanić.

Velika je i dobrodošla novost da je svima koji žele poslovati legalno dana mogućnost da vrlo brzo i u pojednostavljenom upravnom postupku kod ureda državne uprave nadležnog za poslove ugostiteljstva i turizma (prema mjestu sjedišta objekta), gotovo u jednom danu, legaliziraju svoj smještajni objekt ili pružanje ugostiteljskih usluga u svim slučajevima kada je riječ o prostoru u kojemu se već obavljala ugostiteljska djelatnost, a za koji prostor je postojalo rješenje o minimalnim uvjetima, odnosno da je u prethodnim godinama već pružana usluga smještaja u istoj kategoriji prema rješenju o kategorizaciji objekta.

Detaljne informacije svim podnositeljima zahtjeva dati će nadležni uredi.Tako je dana mogućnost svima koji žele legalizirati pružanje ugostiteljskih i usluga smještaja da to i učine prije početka glavne turističke sezone i na taj način izbjegnu izricanje inspekcijskih mjera zbog nezakonitog rada. Zbog tako olakšanog postupka legalizacije za očekivati je da će biti smanjen broj onih subjekata kojima će inspektori morati izricati propisane upravne i kaznene mjere zbog nezakonitog rada.

Također, Državni inspektorat će uskoro na svojoj službenoj web stranici objaviti popis propisa iz svoje nadležnosti a s kojima se pružatelji usluga u ugostiteljstvu i turizmu moraju uskladiti. Ta svojevrsna „check lista“ je prevencija jer će im pomoći da lakše i sami provjere koliko je njihovo poslovanje usklađeno s propisima i što mogu učiniti da izbjegnu rad „u sivoj zoni“ koji neminovno donosi sankcije. Navedenim će se mjerama, zaključeno je na sastanku, nastojati suzbiti i nelojalna „utakmica“ između onih koji obavljaju djelatnost u skladu sa zakonom i redovito podmiruju svoje obaveze prema državi i onima koji to ne čine.

Osim toga, cilj akcija je poslati jasnu poruku svima koji nemaju namjeru poslovati u skladu sa zakonom. Naglašeno je i kako će prilikom provođenja aktivnosti sve nadležne institucije, kao i sustav hrvatskih turističkih zajednica, biti u stalnom kontaktu.
Predstavnike Državnog inspektorata ministar Ostojić je upoznao s aktivnostima Ministarstva turizma, vezanim uz pripremu prijedloga za izmjene i dopune zakona, vezanih uz turistički sektor, te ih pozvao da se svojim prijedlozima, idejama i mišljenjima uključe u njihovu pripremu.



Pisane vijesti