Ravna Gora: predstavljen projekt "Centar za posjetitelje Velike zvijeri"

U petak je u Ravnoj Gori predstavljen projekt „Centar za posjetitelje Velike zvijeri“, vrijedan gotovo osam milijuna i dvjesto tisuća kuna, 70 posto sufinanciran europskim sredstvima, koji će posjetiteljima nuditi turističko-edukativne sadržaje o smeđem medvjedu, sivom vuku i euroazijskom risu, priopćeno je iz Javne ustanove Priroda. Uredit će se na mjestu ruševne zgrade kraj frankopanskog dvorca u Staroj Sušici u blizini Ravne Gore, a trebao bi biti dovršen u rujnu 2020. godine. Javna ustanova Priroda provedbu projekta počela je prošlog ljeta uz podršku Primorsko-goranske županije, u suradnji s općinom i Turističkom zajednicom općine Ravna Gora. U Centru će biti otvorena dva nova radna mjesta, a u 170 metara četvornih bit će informacijski pult te multimedijski izložbeni prostor posvećen trima velikim zvijerima. Među edukativnim materijalima najavljen je Goranski bestijarij, zbirka zanimljivosti vezanih uz velike zvijeri i njihov suživot s goranskim stanovništvom.

„Izgradnjom Centra za posjetitelje Velike zvijeri na održiv se način u funkciju stavlja vrijedna prirodna baština Primorsko-goranske županije. Realizacija projekta omogućit će stvaranje „zelenih“ radnih mjesta te doprinijeti kvalitetnijoj i održivoj turističkoj valorizaciji i promociji našeg Gorskog kotara”, kazao je primorskogoranski župan Zlatko Komadina, dodajući kako je upravo ta županija najbogatija po biološkoj raznolikosti u Hrvatskoj.

Ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić rekla je da će Centar Velike zvijeri goranski prostor predstavljati kao mjesto očuvanih krajobraznih i prirodnih vrijednosti,  suživota ljudi i velikih zvijeri te mjesto gdje su lokalno stanovništvo, gosti, stručnjaci i znanstvenici posvećeni zaštiti prirode.

Projekt obuhvaća i niz aktivnosti vezanih uz edukaciju posjetitelja, istraživanja te razvoj turizma i gospodarstva goranskog kraja, a o njemu su govorili i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i lokalne zajednice.

Ukupna vrijednost projekta je 8.180.006,45 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi za sufinanciranje sredstvima Europske unije iznose 7.152.287,09 kuna. Unija sufinancira projekt s 5.006.600,96 kuna (70 posto), a Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini s 1.062.989,30 kuna (15 posto vlastitog učešća), kaže se u priopćenju.

(Hina)

Ostale vijesti