Rapska fjera

Slika /arhiva/110725-rapskaf1.jpg

Rapska fjera tradicionalna je i autentično kostimirana manifestacija kojom se obilježava sjećanje na bogatu rapsku srednjovjekovna prošlost i tradicijske zanate. Održava se u dane Sv. Jakova, Sv. Ane i Sv. Kristofora, kada se Stari grad Rab, Kaldanac pretvara u srednjovjekovni grad. Tristotinjak kostimiranih Rabljana, članova raznih udruga, pokušava starim srednjovjekovnim zanatima dočarati gostima kako se nekad na otoku radilo, jelo i zabavljalo.

Jedinstven u Hrvatskoj, srednjevjekovni ljetni sajam „Rapska fjera“ temelji se na povijesnom nasljeđu, a riječ je o ponovno obnovljenim općinskim blagdanima, koji se održavaju od 2002. godine. Veliko vijeće grada Raba prvi ih je put proglasilo 21. srpnja 1364. godine u počast kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio od Mlečana, i u počast Sv. Kristoforu zaštitniku grada Raba, te su se održavale u svrhu štovanja moći Sv. Kristofora koje su prema legendi spasile Rab.

Obnovljene svečanosti Rapske fjere održavaju se u tri dana: 25. srpnja, na blagdan sv. Jakova, 26. srpnja na blagdan sv. Ane i 27. srpnja na blagdan sv. Kristofora. Rapskom fjerom Rabljani oživljavaju uspomenu na nekadašnji izgled njihovog grada dok je slavio svoju slobodu i samostalnu općinu - municipij.



Najave