Putničke agencije dovele u Hrvatsku blizu 2 milijuna stranih turista

Slika /arhiva/Brodarica-w.jpg

Posredovanjem putničkih agencija, u Hrvatsku je tijekom prvih devet mjeseci prošle godine došlo 1,99 milijuna stranih turista, koji su ostvarili 14,04 milijuna noćenja, objavio je Državni zavod za statistiku.

Broj stranih turista koji su u Hrvatsku došli posredstvom putničkih agencija je u odnosu na prvih devet mjeseci 2005. godine veći za 2 posto, dok je broj noćenja smanjen za 0,6 posto.

Putovanja za strane turiste u Hrvatskoj, te putovanja za domaće turiste u zemlji i inozemstvu, kao i jednodnevne izlete organiziralo je 840 putničkih agencija i njihovih poslovnica u zemlji, te 12 poslovnica u inozemstvu.

Posredovanjem agencija od ukupno 1,99 milijuna stranih turista najviše je u devet mjeseci 2006. u Hrvatsku došlo Nijemaca - 489 tisuća koji su ostvarili oko 3,6 milijuna noćenja.

Na drugom mjestu su Talijani kojih su agencije dovele 246 tisuća, a ostvarili su 1,63 milijuna noćenja, dok su češki turisti zadržali treće mjesto sa gotovo 130 tisuća dolazaka putem agencija i ostvarenih 890 tisuća noćenja.

Posredovanjem turističkih agencija na jednodnevne izlete i višednevna putovanja u zemlji i inozemstvu putovalo je i više od 747 tisuća hrvatskih građana.

Tako je na višednevna putovanja putovalo 414 tisuća hrvatskih građana koji su na tim putovanjima ostvarili i više od dva milijuna noćenja, pri čemu je najviše turista putem agencija najčešće putovalo upravo u Hrvatskoj.

U organizaciji agencija na višednevna putovanja u Hrvatskoj putovalo je gotovo 238 tisuća domaćih turista, što je sedam posto više nego u devet mjeseci 2005., a za isti je postotak porastao i broj njihovih noćenja (gotovo 1,2 milijuna noćenja).

U inozemstvo je pak u prvih devet mjeseci 2006. putovalo više od 176 tisuća Hrvata, a na tim su putovanjima ostvarili i više od 837 tisuća noćenja, što je prosječno pet noćenja.

U odnosu na isto razdoblje 2005. broj domaćih turista koji su u organizaciji agencija putovali na višednevna putovanja u inozemstvo bio je 12 posto veći, a broj noćenja porastao je za 13 posto.

Najviše hrvatskih turista na višednevna putovanja je odlazilo u Italiju, njih 36,6 tisuća, a slijede Austrija sa 25,8 tisuća, Češka, gdje ih je putovalo 15,3 tisuća, u Sloveniju ih je otišlo 15 tisuća, a u Francusku 11,2 tisuća.

Putničke agencije su u devet mjeseci prošle godine posredovale i pri odlasku 297,5 tisuća domaćih putnika na jednodnevne izlete u Hrvatskoj, te 35,8 tisuća na jednodnevne izlete u strane zemlje.

Od toga su najviše izletnika, 12,5 tisuća, putničke agencije odvele na jednodnevne izlete u Italiju, 9,3 tisuće u Austriju te 6,4 tisuća u Sloveniju.

Prema statističkim podatcima za prvih devet mjeseci prošle godine, u Hrvatskoj se 675 poslovnih subjekata bavilo turističkim posredovanjem.

U tom je razdoblju u Hrvatskoj djelovalo 840 agencija i njihovih poslovnica sa ukupno 4.286 zaposlenih, dok je u 12 poslovnica u inozemstvu bilo 64 zaposlena. (Hina)



Pisane vijesti