Pula, 7 posto više turista, u Zadarskoj županije više za 5 posto

Slika /AA_2018_b-fotke/ilustracije/zoran_jelaca_w032.jpg

Pula je dva milijuna noćenja u ovoj godini ostvarila 7. rujna, što je šest dana ranije nego lani, u Zadarskoj županiji i u kolovozu i u osam mjeseci bilo je više turista i noćenja nego u istom lanjskom razdoblju.

Pula je dva milijuna noćenja u ovoj godini ostvarila 7. rujna, što je šest dana ranije nego lani i čak četiri tjedna ranije nego 2017. godine, a riječ je o devetoj uzastopnoj rekordnoj godini, što je još jedan pokazatelj da Pula postaje prepoznatljiva i sve popularnija turistička destinacija.

Pulu je do 7. rujna posjetilo sedam posto više turista u odnosu na prethodnu godinu, a ostvareno je i 3,5 posto više noćenja, ističu iz Grada Pule.
Najviše je gostiju u Pulu u dosadašnjem tijeku godine stiglo iz Njemačke, kod kojih su noćenja na razini prošle godine, potom iz Italije, kod kojih je zabilježeno povećanje noćenja za šest posto, a visok rast noćenja od 17 posto se bilježi iz Ujedinjenog Kraljevstva.
 
"Turistička sezona u Puli nije završena jer su u pripremi atraktivni događaji i u posezoni. Tako će se 21. i 22. rujna održati popularna utrka 'Pulska X-ica', kojoj će se ove godine pridružiti i prvi pulski Marathon. Slijedi i sedmo izdanje Visualie od 19. do 21. rujna, što će osigurati jedinstveni doživljaj svim trkačima večernje utrke, a koja će ove godine ugostiti 16 umjetničkih kolektiva i samostalnih umjetnika kroz čak 21 umjetnički rad", najavljuju iz Grada Pule.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je tim povodom zahvalio svim turističkim djelatnicima i onima koji rade u sektorima povezanima s turizmom. Ovi pokazatelji prvenstveno su zasluga naših građana, kao dobrih domaćina, brojnih kvalitetnih manifestacija, novih proizvoda i svakako suradnje javnog i privatnog sektora, ističe Miletić.

U Zadarskoj županiji i u kolovozu i u osam mjeseci bilo je više turista i noćenja nego u istom lanjskom razdoblju, a ukupno je tu županiju ove godine do kraja kolovoza posjetilo više od 1,7 milijuna turista ili 5 posto više, dok je gotovo 13 milijuna noćenja porast od 3 posto, doznaje se iz županijske Turističke zajednice.

Od ukupnog broja dolazaka turista u Zadarsku županiju ove godine do kraja kolovoza, 33,6 posto ili gotovo 572 tisuće turista došlo je samo u kolovozu, što je i 9 posto više njih nego u kolovozu 2018., a ostvarili su i 4 posto više noćenja ili gotovo 5,2 milijuna, što je i 40 posto od ukupnih ove godine, podaci su iz eVisitora i eCrewa.

Strani turisti i njihova noćenja u kolovozu su činili većinu ukupnih brojki - došlo ih je 490,3 tisuće i ostvarili su gotovo 4 milijuna noćenja, dok je domaćih turista bilo 81,6 tisuća, a njihovih noćenja gotovo 1,5 milijuna.
Iz Turističke zajednice Zadarske županije iznose i da su prema vrstama komercijalnog smještaja turisti najviše noćenja u kolovozu (2,2 milijuna) ostvarili su objektima u domaćinstvu, što je i 4 posto više nego u lanjskom kolovozu.

Od komercijalnih vrsta smještaja, privatni smještaj slijede kampovi sa 709,3 tisuće noćenja ili 6 posto više, dok je u hotelima bilo 320,2 tisuće noćenja, što je isto kao u lanjskom kolovozu.
Kao i u kolovozu, i u osam mjeseci među ukupnim brojem dolazaka i noćenja većinu su činili strani turisti, došlo ih je 1,4 milijuna i ostvarili su 9,4 milijuna noćenja, a također je najviše noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu, 5 milijuna ili 3 posto više nego u osam mjeseci 2018. 

Hoteli u Zadarskoj županiji sa 1,1 milijunom noćenja u osam mjeseci u plusu su od 1,5 posto, slično kao i kampovi u kojima je ostvareno gotovo 1,9 milijuna noćenja. Nešto malo veći porast od 2 posto ostvarili su u toj županiji nautičari sa 538,3 tisuće noćenja.

Među stranim turistima u Zadarskoj županiji u osam mjeseci najviše je bilo Nijemaca, Slovenaca, Čeha, Poljaka, Austrijanaca, Slovaka, Mađara, Talijana te turista iz BiH, Nizozemske, Francuske i UK. (Hina)

Pisane vijesti