PRVI SURDUK FESTIVAL BARANJA

Slika /arhiva/BARANJA, 9.-12. lipnja;surduk-logo-dp.jpg
Ministarstvo turizma prihvatilo je pokroviteljstvo nad prvim međunarodnim festivalom umjetnosti i vina SURDUK FESTIVAL BARANJA koji će se održati između 9. i 12. lipnja 2009. godine.

Tijekom tri dana trajanja bit će predstavljen program koji objedinjuje koncerte, sajam vina, izložbe renomiranih umjetnika, umjetničke i etno radionice i etno sajam.

Koncertni program festivala posebno će obogatiti legendarni Zvonko Bogdan, Kalman Balogh, jedan od najboljih svjetskih cimbalista, Teta Liza i Andrija Maronić, žive legende međimurske i podravske glazbe, te kulturno-umjetnička društva.

Koncerti će se održavati u surducima Zmajevca, na bazenima Kneževih Vinograda, te u Piroš Čizmi u Suzi, a tijekom tih dana posjetitelji će moći obići brojne vinske podrume.

Na sajmu vina i autohtonih proizvoda bit će raznolika ponuda baranjskih vina, suvenira i domaćih jela.
Surduk je u Baranji naziv za strm, duboko usječen put, usjek  nastao djelovanjem voda, a bočne njegove strane dosežu visinu nekoliko metara i obično su prošarane korijenjem drveća čije krošnje katkad pokriju klanac koji tada izgleda poput tunela. Rječnici surduk spominju kao turcizam u značenju „jaruga, provalija između dva brda, klanac, gudura, sutjeska, suturlija“, dok neki vjerojatnijim smatraju da je surduk iz mađarskog szurdok (klanac), osobito jer se u ovim krajevima javlja kao opća imenica i kao toponim.
 


Najave