Prvi restoran s oznakom posebnog standarda „Hrvatska autohtona kuhinja“

Slika /arhiva/110911-sf001w.jpg

Danas je ministar turizma Damir Bajs restoranu „Stari Fijaker 900“ predao oznaku „Hrvatska autohtona kuhinja“, prvom ugostiteljskom objektu koji je dobio ovu oznaku posebnog standarda, u okviru projekta kojem je cilj podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetnu ponudu autohtonih gastronomskih proizvoda. Hrvatski turizam ima mnogo aduta, ali valja istaknuti kako i sami naši gosti cijene vrijednosti domaće kuhinje koju im sada nudimo i realizacijom projekta hrvatske autohtone kuhinje. Stavljanje oznake „Hrvatska autohtona kuhinja“ na ugostiteljski objekt značit će posebni standard u ponudi, za što će imati potporu Ministarstva turizma i svih partnera koji su ostvarili ovaj projekt, što istodobno znači i stalno praćenje kvalitete ove ponude, rekao je Bajs. U ime obitelji, vlasnika restorana „Stari fijaker 900“, Tomislav Juras istaknuo je važnost brendiranja hrvatske gastronomije, dodavši kako je ovaj restoran od samih početaka njegovao i širio ponudu domaćih jela.

Danas je ministar turizma Damir Bajs restoranu „Stari Fijaker 900“ predao oznaku „Hrvatska autohtona kuhinja“, prvom ugostiteljskom objektu koji je dobio ovu oznaku posebnog standarda, u okviru projekta kojem je cilj podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetnu ponudu autohtonih gastronomskih proizvoda.

Hrvatski turizam ima mnogo aduta, ali valja istaknuti kako i sami naši gosti cijene vrijednosti domaće kuhinje koju im sada nudimo i realizacijom projekta hrvatske autohtone kuhinje.

Stavljanje oznake „Hrvatska autohtona kuhinja“ na ugostiteljski objekt značit će posebni standard u ponudi, za što će imati potporu Ministarstva turizma i svih partnera koji su ostvarili ovaj projekt, što istodobno znači i stalno praćenje kvalitete ove ponude, rekao je Bajs.

U ime obitelji, vlasnika restorana „Stari fijaker 900“, Tomislav Juras istaknuo je važnost brendiranja hrvatske gastronomije, dodavši kako je ovaj restoran od samih početaka njegovao i širio ponudu domaćih jela.

O projektu, odnosno o primjeni Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja, ministar je govorio poslije niza predstavljanja kroz sustav hrvatskih gospodarskih komora u deset hrvatskih gradova tijekom ljeta.

Ministarstvo turizma je projekt „Hrvatska autohtona kuhinja“ pokrenulo s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskim kuharskim savezom, te je 1. lipnja 2011. godine objavljen i Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda – hrvatska autohtona kuhinja, kojim se prvi put utvrđuju i popisuju autohtona jela s ciljem brendiranja hrvatske gastronomije i obogaćivanja turističke ponude.

 

Svi restorani koji udovolje uvjetima, dobit će standardiziranu ploču s nazivom "Hrvatska autohtona kuhinja" na hrvatskom i engleskom jeziku, te ubuduće mogu računati na potporu Ministarstva turizma koje će ih uvrstiti u svoje promidžbene materijale, najavio je Bajs.

Restoran "Stari Fijaker" nudi zagrebačko-zagorsku kuhinju mješovitog menija, te posebno preporučuje tradicionalne specijalitete kao što su štrukle, pripremane u samom restoranu po posebnom receptu, punjenu papriku ili sarmu, puricu s mlincima, paprikaše i gulaše od divljači te razna druga hladna i topla jela i variva.

Poznati su po tome što sami rade peciva po vlastitome receptu kao što su kukuruzni kruh, pivnički klipići, pogačice od čvaraka te brojne druge. U stalnoj su ponudi domaća zagorska purica s mlinicima, kuhani buncek, pivnička kobasica, fijaker gulaš, pečena teletina, na jesen i zimi domaće krvavice, te srneći paprikaš i medaljoni, fileki, zagorska juha, razni odresci, štrukle i savijače.



Pisane vijesti