Prvi izravni let između Zagreba i SAD-a nakon 20 godina

Slika /arhiva/110617-swift-zg.jpg

U Zračnoj luci Zagreb (ZLZ) sutra se, nakon više od 20 godina stanke, očekuje slijetanje zrakoplova na izravnom letu iz SAD-a i to čarter kompanije Swiftair iz Chicaga, kojim u Zagreb stiže sto putnika, priopćeno je iz ZLZ-a.
Swiftairov Boeing 767 će nakon slijetanja očekivanog za rano poslije podne, nastaviti let u Beograd. Ta će kompanija Zagreb i Chicago povezivati jednom tjedno, s polaskom iz zračne luke Rockford Chicago petkom u 21 sat i slijetanjem u Zagreb subotom u 13,42 sati. Odlazak iz Zagreba je nedjeljom u 12,30 sati.

Dolazak Swiftairova zrakoplova omogućen je nakon jučerašnjih cjelodnevnih konzultacija između Swiftaira, Agencije za civilno zrakoplovstvo i ZLZ-a. Swiftair je pritom najavio da će uskoro odvojiti letove prema Zagrebu i Beogradu iz Chicaga, kaže se u priopćenju.

Uspostava izravnih letova između Hrvatske i SAD-a moguća je nakon što su početkom veljače dvije zemlje sklopile Sporazum o zračnom prometu. Taj sporazum potpisan je nedugo nakon što su Zrakoplovne vlasti SAD-a utvrdile da Hrvatska ispunjava međunarodne sigurnosne standarde u zračnom prometu te su joj dodijelile kategoriju 1. Time je hrvatskim i američkim zračnim prijevoznicima dana mogućnost uspostave izravnih letova između dviju država. Sporazumom se hrvatskim avioprijevoznicima omogućava i ulazak u "code share" sporazume sa američkim kompanijama.

Kategoriju 1 Hrvatska je dobila na temelju provedenog nadzora Zrakoplovnih vlasti SAD-a (FAA - Federal Aviation Administration) nad hrvatskom Agencijom za civilno zrakoplovstvo u razdoblju od 12. do 16. srpnja prošle godine te konzultacijskog sastanka održanog 1. i 2. prosinca 2010.

Prema nalazima FAA, Agencija je od početka svog operativnog rada 9. ožujka 2009. učinila iznimni napredak u odnosu na rezultate prethodnog audita i zadovoljila je sve potrebne međunarodne kriterije kada je u pitanju nadzor sustava sigurnosti zračnog prometa. (Hina)



Pisane vijesti