Prvi Hrvatski kongres o ruralnom turizmu u Hvaru od 17. do 21. listopada

Slika /arhiva/kongres-logo.jpg

U Podstrani kod Splita predstavljen je danas na konferenciji za novinare prvi Hrvatski kongres o ruralnom turizmu koji će se, pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, održati u gradu Hvaru od 17. do 21. listopada.

Više od 100 hrvatskih i europskih znanstvenika i stručnjaka govorit će o razvoju ruralnog turizma te o održivom razvoju ruralnog prostora općenito.

Predsjednica Uprave Hrvatskog farmera i organizacijskog odbora kongresa Dijana Katica kazala je kako ruralni turizam u Hrvatskoj ima iznimno velik potencijal budući da ne zahtijeva izgradnju novih kapaciteta, već se susreće s izazovima kako na najbolji i najkvalitetniji način iskoristiti postojeće strukture: tradiciju, tradicionalne proizvode i gastronomiju. Predsjednica je dodala kako se očekuje da će kongres biti kvalitetan, ali nadasve koristan, jer će se na njemu prvi put okupiti svi relevantni čimbenici koji o ruralnom turizmu imaju što reći i ponuditi nove smjernice bržeg i jednostavnijeg razvoja i poslovanja.

Osnovni je cilj kongresa prezentiranje svih dosadašnjih iskustava i saznanja o ruralnom turizmu i seoskom turizmu na jednom mjestu, kao i predstavljanje novih saznanja i inicijativa.

Osim o postavljanju konkretnih modela rješavanja poteškoća i poboljšanja postojećeg stanja na području zakonodavstva, sudionici će raspravljati i o oblicima financijske potpore, promotivnih i marketinških aktivnosti te aktivnije interakcije između poljoprivrede i turizma.

Predstavit će se i iskustva u ruralnom turizmu Austrije, Njemačke, Velike Britanije i ostalih zemalja Europske unije.

Organizatori su kongresa tvrtka Hrvatski farmer, Ruralis - konzorcij agroturizma i ruralnog turizma Istre te Klub članova "Selo".

Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo kulture te domaćini kongresa - Splitsko-dalmatinska županija i Grad Hvar. (Hina)



Pisane vijesti