Državni inspektorat: Uspješan nadzor u turizmu

Slika /arhiva/drzavniinspektorat.jpg

Inspektori Državnog inspektorata od početka lipnja do kraja rujna obavili su ukupno 28.200 nadzora, naplatili više od 3,7 milijuna kuna prekršajnih kazni, podnijeli 4.413 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, samo su neki od rezultata pojačanih inspekcijskih nadzora u ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

Državni inspektorat ističe u današnjem priopćenju kako je, uz pojačanu suradnju s drugim nadležnim tijelima, uspješno obavio sve programske aktivnosti koje su bile usmjerene na realiziranje ciklusa inspekcijskih nadzora u turizmu za 2007.

U području nadzora primjene zakonskih odredbi iz područja ugostiteljske i turističke djelatnosti, te naplate i uplate boravišne pristojbe obavljeno je ukupno 25.393 inspekcijskih nadzora.

Najčešće povrede propisa (8.189) odnosile su se na rad bez propisanih uvjeta ili rad bez odobrenja, cijene usluga i normative u ugostiteljskom objektu, vođenje knjige žalbe, usluživanje alkoholnih pića maloljetnicima, izdavanje računa, nelegalan rad putničkih agencija, turističkih zastupnika, kampiranje izvan kampa, cijene turističkih usluga, ne vođenja popisa gostiju, neuplaćivanje boravišne pristojbe turističkoj zajednici, nepridržavanje propisanog radnog vremena i dr.

Naplaćeno je ukupno 3,77 milijuna kuna kazni, podneseno 4.413 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u ukupnom iznosu od 19,98 milijuna kuna.

Zbog nelegalnog iznajmljivanja smještajnih objekata turistima gospodarski inspektori izrekli su pravnim i fizičkim osobama 781 usmenih rješenja o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti za 1157 smještajnih jedinica sa ukupno 4139 kreveta, te za 469 kamp jedinice. U 78 slučajeva se radilo o objektima u vlasništvu stranih državljanina.

Zbog nelegalnog poslovanja zapečaćeno je 136 objekata iz skupine restorana i barova. Obavljen je 241 nadzor putničkih agencija, u kojima su utvrđene 132 povrede propisa, donesena su 32 upravna rješenja o zabrani rada, a u 16 slučajeva rješenje je izvršeno pečaćenjem.

Obavljena su i 42 nadzora turističkih usluga u nautičkom turizmu, te su donesena 32 upravna rješenja o zabrani rada, u 26 slučajeva radilo se o nelegalnom radu stranaca, obavljen je 81 nadzor nad plovnim objektima nautičkog turizma, doneseno je 28 upravnih rješenja od čega 11 rješenja o zabrani rada.

Inspektori rada za radne odnose u 855 inspekcijskih nadzora nad poslodavcima u djelatnosti ugostiteljstva i turizma za otkrivene različite nezakonitosti podnijeli su 1561 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zatečeno je 134 'ilegalno' zaposlenih radnika, a kod 47 poslodavaca privremeno je zabranjeno obavljanje djelatnosti u trajanju od 30 dana. Inspektori rada za zaštitu na radu u 206 inspekcijskih nadzora utvrdili su 169 prekršaja, te dva kaznena djela. (Hina)



Pisane vijesti