PRVI FESTIVAL ETHNO&JAZZ GLAZBE 'KONTI DO MASMALIĆ'

Slika /arhiva/konti-do_hrast.jpg

Uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, na otoku Cresu, u mjestu Beli i selu Filozići, održava se prvi festival ethno&jazz glazbe, od 5. do 8. rujna 2010. godine. Ministarstvo turizma odlučilo je podržati glazbeni projekt udruge LAG Filozići pod imenom „KONTI DO MASMALIĆ - TRAMUNTANA 2010“.

Međunarodni Jazz-Ethno festival traje četiri dana, od 5. do 8. rujna 2010. godine, u mjestu Beli, na terasi Pansiona 'Tramuntana', koji je glavni podupiratelj festivala, dok skupine s akustičkim instrumentima nastupaju u šumi na prilaznom putu u Filozići, gdje su postavljene skulpture s kiparske kolonije, koja će se tom prigodom i nastaviti.

Organizacijom ovoga festivala udruga pomaže produženju turističke sezone i obogaćivanju kulturne ponude sjeverne strane otoka Cresa – Tramuntane, čime promiče vrijednosti zaštite baštine i očuvanja načina života na otoku.

LAG Filozići (lokalna akcijska grupa) je udruga građana s otoka Cresa, točnije njegovog najsjevernijeg dijela područja Tramuntane. Osnovana je u svrhu promicanja kulturnih vrijednosti, zaštite baštine te očuvanja i poticanje razvoja ruralnog života na Cresu.

Grupa je već nekoliko godina aktivna u selu Filozići, te je potaknula obnovu života u selu. Udruga LAG je registrirana u Međunarodnoj udruzi World Wide Opportunities on Organic farming –WWOOF, te je u više navrata ugostila volontere iz cijelog svijeta (SAD, Francuska, Njemačka, Australija..) koji žele upoznati organski način proizvodnje hrane, a dakako i Cres, kao i cijelu Hrvatsku.

Ove je godine održana prva međunarodna kiparska kolonija na kojoj je tema bila vezana uz legende i predaje ovoga kraja – masmaliće, šumske patuljke. Izrađeno je devet skulptura koje su razmještene po prilaznom putu od glavne ceste do ulaza u selo, a i u selu.

Također, planira obnoviti putove oko sela, te ih osposobiti za planinarenje i šetnje šumom Tramuntane, a isto tako za brdski biciklizam. Nekoliko je europskih brdsko biciklističkih klubova najavilo dolazak volontera kojima se osigurava smještaj i hrana, a zauzvrat oni bi pomogli sređivanju putova, moguće i organiziranje utrka, što doprinosi produžetku radne sezone svima koji se bave uslugama u turizmu.

Međunarodni Jazz-Ethno festival okuplja skupine i glazbenike koji koriste neobične i arhaične instrumente koji nisu u svakodnevnoj upotrebi. Neki od sudionika koji su potvrdili svoj dolazak su: Livio Morosin (Istra), Mamapapabanda (Češka), Officine Artistiche (Italija), Darko Jurković-Čarli (Rijeka), Alba&Leo (Rijeka), Denis Razz Kvartet (Rijeka), Zeleni zajec (Slovenija). Svi glazbenici i skupine nastupaju besplatno, uz osigurani smještaj i hranu u Pansionu Tramuntana, a ulaz na koncerte je također besplatan.


Najave