Pružatelji smještaja u domaćinstvima očekuju razjašnjenje pitanja energetskih certifikata

Slika /arhiva/P-H20151005002628.jpg

Ministri i stručne službe ministarstava graditeljstva i prostornog uređenja te turizma raspravljaju o pitanju energetskog certificiranja zgrada koje se turistički iznajmljuju te se očekuje skoro razjašnjenje trebaju li pružatelji smještaja u domaćinstvima imati energetske certifikate za svoje nekretnine, doznaje se iz Ministarstva graditeljstva.

Tako su iz tog Ministarstva odgovorili na, kako kažu pružatelji smještaja u domaćinstvima, pitanje svih pitanja koje ih muči zadnjih par mjeseci zbog različitih tumačenja, a to je moraju li osobe koje imaju rješenje o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu imati energetski certifikat ili ne?

Problem energetskog certificiranja objekata obiteljskog smještaja u turizmu pojavio se donošenjem Pravilnika o energetskom pregledu zgrada i energetskom certificiranju koji slijedi Zakon o gradnji. Pravilnik i odredbe iz njega na snagu su stupile s 1. siječnjem ove godine, no obveza posjedovanja energetskog certifikata nastaje tek kod zaključenja pregovora između najmoprimca ili kupca određene nekretnine i prodavatelja ili iznajmljivača, što znači da certifikat treba predočiti (imati) tek kada dođe do potpisa ugovora o najmu ili prodaji.

U Zakonu o gradnji, pa tako i u Pravilniku, kako objašnjava predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nedo Pinezić, stoji iznajmljivanje koje se ne može odnositi na ugostiteljsku uslugu u domaćinstvu s obzirom da u nadležnom zakonu za tu uslugu, Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, nije propisana usluga iznajmljivanja u domaćinstvu.

"Pružatelji ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu nisu iznajmljivači, iako ih se tako često kolokvijalno naziva, niti se mogu uspoređivati s onima koji iznajmljuju stanove i kuće. To su sasvim različite stvari i stoga se odredbe iz spomenutog pravilnika ne mogu primjenjivati na obiteljski smještaj", poručuje Pinezić.

O toj problematici Zajednica pri HGK zadnjih je mjeseci prošle godine često raspravljala sa svojim članovima - pružateljima usluga smještaja u domaćinstvima (obiteljski smještaj), sugerirajući im, što čini i sada, da taj certifikat ne moraju imati. No članice su i dalje dojavljivale kako ih se pritišće da ga moraju imati te da ga traži i inspekcija, a neke su zbog toga najavili i tužbe.

"Očekujemo da će se to brzo i pozitivno riješiti za naše pružatelje obiteljskog smještaja, za što su nam nadu dale i prve izjave novog ministra turizma Klimana da to smatra lošim i površnim rješenjem koje nije usklađeno s turističkom ugostiteljskom djelatnošću i da će se zauzeti da se to ukine. Ministar je najavio i da će brzo o tome razgovarati s kolegama u Ministarstvu graditeljstva, kao i da energetski certifikat ne može biti uvjet za primanje turista", ističe Pinezić.

Dok se čeka razjašnjavanje, na terenu nedoumice

S obzirom da je Pravilnik stupio na snagu 1. siječnja ove godine, na terenu su se, kako govore neki pružatelji obiteljskog smještaja, već par mjeseci prije osjećali pritisci izrađivača certifikata i agencija koje ljude zastrašuju da će, ne izrade li certifikat morati platiti velike kazne.

Predstavnik turističkih agencija s Malog Lošinja i član vijeća Turističke zajednice grada Malog Lošinja Branko Kučić tim je povodom poručio da se na Lošinju, a i drugdje u Hrvatskoj, zbog toga već predugo 'natežu' s mjerodavnim institucijama te i on, poput Pinezića, tvrdi da pružatelji ugostiteljskih usluga noćenja u domaćinstvu to ne trebaju imati.

"Oni ne iznajmljuju, ne daju u najam, na leasing niti prodaju svoj objekt, oni su domaćini koji gostima pružaju ugostiteljsku uslugu (noćenja, doručka, polupansiona) u svom domu/domaćinstvu sukladno posebnim propisima Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, pri čemu snose i sve troškove obavljanja takve djelatnosti a gosti plaćaju ugostiteljsku uslugu. Kako domaćini pružaju uslugu noćenja u domaćinstvu na jednu, dvije, sedam, deset  i više noći, većinom tijekom turističke sezone, bila bi apsurdna tvrdnja da se radi o jednodnevnim najmovima njihovih objekata i da je za to potreban energetski certifikat koji bi se predočavao svakom gostu, kojeg to na kraju krajeva uopće ne zanima", naglašava Kučić. Tvrdi i da je energetski certifikat za pružanje gore navedenih usluga nepoznanica u Europi.

(Hina/FaH)



Pisane vijesti