Provedene mjere iz Akcijskog plana za turizam za 2009. godinu

Slika /arhiva/090630-akc8w.jpg

Hotelijerima i ugostiteljima za ovu se sezonu naknada za autorska muzička prava (ZAMP) smanjuje za 10 posto, a RTV pristojbu plaćat će samo sezonski dok su objekti otvoreni, čime su praktički provedene sve mjere iz Akcijskog plana za turizam za ovu godinu. Objavio je to ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma tijekom koje su i potpisani sporazumi o smanjivanju tih naknada između predstavnika HRT-a, Hrvatskog društva skladatelja-Zaštita autorskih muzičkih prava (HDS ZAMP), Hrvatske udruge hotelijera (HUH) i Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Hotelijerima i ugostiteljima za ovu se sezonu naknada za autorska muzička prava (ZAMP) smanjuje za 10 posto, a RTV pristojbu plaćat će samo sezonski dok su objekti otvoreni, čime su praktički provedene sve mjere iz Akcijskog plana za turizam za ovu godinu.
 

Objavio je to ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma tijekom koje su i potpisani sporazumi o smanjivanju tih naknada između predstavnika HRT-a, Hrvatskog društva skladatelja-Zaštita autorskih muzičkih prava (HDS ZAMP), Hrvatske udruge hotelijera (HUH) i Hrvatske obrtničke komore (HOK).
 

Ti su sporazumi, kao i druge mjere iz Akcijskog plana, poput dogovora s lokalnom samoupravom i Ministarstvom kulture oko smanjenja naknade za spomeničku rentu, rezultat pregovora svih partnera, rekao je ministar.
 

Napomenuo je da će prema gruboj procjeni te tri mjere (smanjivanje naknada za ZAMP, za spomeničku rentu te za HRT) ove godine sektoru uštedjeti do 60 milijuna kuna.



Od toga se oko 10 milijuna kuna odnosi na naknade ZAMP-u i HRT-u, dok je najveći dio spomenička renta, o čijem će se iznosu naknade, kao i o onoj za ZAMP, pregovori još nastaviti u jesen.
 

Postignutim dogovorom od 10 posto smanjenja danas su svi sudionici pregovora (hotelijeri, ugostitelji, obrtnici, glazbenici, skladatelji) izrazili zadovoljstvo, dodajući da to jest malo, ali da je to tek početak, jer pregovore nastavljaju na jesen.



Hrvoje Hegedušić ispred HDS ZAMP-a naglasio je da su skladatelji i glazbenici-izvođači vrlo zadovoljni što se i njih prepoznalo kao partnere za pregovore, dok predsjednik HOK-a Mato Topić smatra da s postignutim svi trebaju biti zadovoljni u 'ovoj teškoj situaciji'.
 

Označivši sporazume o novoj naplati HRT pretplate hotelijerima i ugostiteljima realnim, ravnatelj Hrvatske radio televizije Vanja Sutlić kazao je i da od ukupno 850 hotelskih subjekata u Hrvatskoj oko 64 posto radi sezonski, pa će im se tako od sada i naplaćivati RTV pristojba. Za ostalih 36 posto, koji rade cijelu godinu, iznaći će također neko rješenje te naplatiti samo ono što je u radnom kapacitetu. Dodao je i da će se takav način naplate nastaviti i u idućim godinama.



Zadovoljni postignutim su i hotelijeri, ali će to, po riječima Anđelka Leke ispred HUH-a, malo značiti za hotelski sektor, čiji će ukupni gubitak ove godine biti znatno veći od lanjskog. Naglasio je i da sve to nije ni izdaleka dovoljno da se sektor stabilizira, jer su ukupni nameti znatno veći od onih u konkurentskim zemljama.



Franco Palma iz HUH-a dodao je pak da je 60 milijuna kuna, koliko se ugrubo procjenjuju uštede hotelskog sektora, ove godine smanjivanjem navedene tri naknade, tek 1 posto svih ukupnih troškova sektora. (Hina)


Pisane vijesti