Priprema EU sustava za autorizaciju viza (ETIAS - European Travel Information and Authorisation System)

Slika /arhiva/EU-comm_LL.jpg

Liberalizacija viza pokazala se kao važan alat za povećanje atraktivnosti zemalja EU, kako za poslovanje, tako i za turizam, pa tako gotovo 60 država ima korist od mogućnosti putovanja u EU bez viza.

Liberalizacija viznog režima funkcionira dvosmjerno, što znači da s druge strane omogućuje i građanima EU-a  jednostavnije putovanje u inozemstvo.

Uvođenje sustava autorizacije viza omogućit će bolju ravnotežu mobilnosti s obzirom na rastuću sigurnosnu zabrinutost oko putnika oslobođenih posjedovanja vize, a koji ulaze legalno na šengenski prostor.

Zemlje poput SAD-a, Kanade i Australije već koriste slične sustave te to smatraju važnim dijelom svojih sigurnosnih /zaštitnih procesa (SAD ima "Elektronički sustav za autorizaciju putovanja" (ESTA) koji je postavljen u 2007. godini).

Po uzoru na spomenuti sustav autorizacije, Komisija priprema alat za sustavnu kontrolu državljana oslobođenih traženja vize prije dolaska na šengenski prostor.

Prijedlog Europske komisije će se baviti pitanjima, uključujući troškove razvoja i pokretanja sustava, vrste podataka koji se prikupljaju i procjenjuju, interoperabilnosti s ostalim postojećim i budućim sustavima, operativnim aspektima na granicama, obradom podataka, pravnim aspektima (uključujući očuvanje i zaštitu podataka), ljudskih resursa i utjecajima na turizam i poslovanje.

Više na http://statewatch.org/news/2016/may/eu-council-esta-8590-16.pdf



Pisane vijesti