Prikupljeno 450 ideja prihvatljivih za sufinanciranje

Slika /arhiva/rh-karta-ww.jpg

U Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji prikupljeno je 450 ideja prihvatljivih za sufinanciranje iz fondova Europske unije u sklopu projekta Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a "Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU-a: stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske". Program koji nosi i naziv "Lovci na projekte" nastavlja se izradom kataloga s najmanje 51 projektnom idejom i trebao bi biti gotov do listopada, priopćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

U sklopu projekta održavaju se tematske radionice pa je prva u Otočcu bila usmjerena na prilike za razvoj turizma, a druga u Karlovcu na temu projekata vodoopskrbe i odvodnje. Na tim je radionicama istaknuto kako korištenje sredstava iz proračuna EU-a ovisi o zadovoljavanju strogih kriterija i ispunjavaju lokalnih prioriteta, ali i doprinosu ostvarivanja ciljeva Europske unije, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da su se u radionice uključili Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode s prezentacijama o zakonskim odredbama koje se primjenjuju pri planiranju i provedbi infrastrukturnih projekata vodoopskrbe i odvodnje. Kako bi ispunila obveze iz direktiva EU-a o pročišćavanju otpadnih voda i kakvoći voda za piće, u Hrvatskoj se sustavi kanalizacije moraju instalirati u 294 područja (anglomeracija) s više od 2.000 potencijalnih korisnika, a u svim naseljima s više od 50 stanovnika mora se osigurati dostupnost vode za piće. Novi sustavi vodoopskrbe moraju biti izgrađeni do 2018., a sustavi odvodnje do 2023. godine. (Hina)



Pisane vijesti