Prijetnja terorizma utječe na odabir putovanja, ali ne prekida porast turističke potražnje

Slika /arhiva/P-FAH-H7284972.jpg

Prijetnja terorizma ove godine znatno utječe na planiranje odmora i ponašanje na putovanjima, ali ipak ne prekida porast potražnje za putovanjima na koja će u inozemstvo oko 2 posto više Europljana i globalno oko 3 posto više ljudi nego lani, procjene su iz istraživanja turističke burze ITB Berlin i analitičke kuće IPK International.

ITB i IPK su proveli globalno istraživanje na više od 40 velikih turističkih tržišta intervjuirajući oko 50 tisuća ljudi analizirajući globalne promjene pri odabiru i ponašanju turista na putovanjima uslijed učestalih ovogodišnjih terorističkih prijetnji i napada te političkih preokreta, koji su primjerice u Turskoj i Egiptu doveli do dramatičnog pada rezervacija i zatvaranja brojnih hotela.

"Istraživanje je pokazalo da prijetnja terorizma utječe na ponašanje oko 40 posto stranih turista, pri čemu rezultati znatno variraju ovisno o tržištu, pa su tako primjerice turisti iz južne Amerike, Skandinavije i Nizozemske navodili da će terorizam donekle utjecati, a oni iz Azije i istočne Europe da će to snažno utjecati na odabir njihovih putovanja", ističu analitičari dodajući da su globalno ljudi više nego prije oprezni pri izboru odredišta za putovanja.

Najveća potražnja za sigurnim odredištima

Najoprezniji pri izboru odredišta za odmore i putovanja su oni koji putuju s djecom, dok su nešto manje oprezni putnici mlađe dobi i samci, a 15 posto stranih turista reklo je da će ove godine izbjegavati putovanja u inozemstvo i odmor radije provesti u svojoj zemlji. Za to je najbolji primjer Njemačka koja je Nijemcima ovo ljeto omiljeno odredište.

Četvrtina stranih turista u istraživanju je izjavila kako planiraju nastaviti s putovanjima u inozemstvo, ali samo u odredišta koja smatraju sigurnim, u čemu su najviše spominjali Kanadu, Australiju, Skandinaviju i Švicarsku, koje, po ocjeni analitičara, imaju dobre izglede za jači rast ove godine.

Najniže ocjene za sigurnost dobila su odredišta gdje je već prije bilo napada ili nemira, Turska, Izrael i Egipat, ali i neke njihove susjedne i zemlje iz regije, bez obzira da li je kod njih bilo incidenata ili ne.

"Postalo je jasno da će ova godina pokazati neke značajne promjene u turističkoj potražnji, pa tako neke zemlje mogu očekivati ​​goleme gubitke, poput Turske, ali i Tunisa, Maroka, Egipta, Jordana i Izraela", navode analitičari uz istraživanje napominjući da će se razmjeri utjecaja terorizma na turizam i sigurnost odredišta još bolje vidjeti u idućim mjesecima, poput primjerice kakav će utjecaj nedavni napadi u Njemačkoj i Nici u Francuskoj imati na percepciju sigurnosti tih zemalja. (Hina/FaH)



Pisane vijesti