Kliman: Hrvatska može podići razinu kontinentalnog turizma

Slika /arhiva/P-H20160810007014.jpg

Ministar turizma u tehničkoj Vladi Anton Kliman u srijedu je u Vodnjanu izjavio kako Hrvatska može znatno podići razinu kontinentalnog turizma te razvijati modele koje će usmjeravati turistički promet prema kontinentu. "To je velik izazov za hrvatski turizam, a mi u resornom ministarstvu razmišljamo o tome, jer nijedno ministarstvo se do sada time nije bavilo, barem ne ozbiljnije. Mi smo nekim procesima kontinentalnog turizma prepustili da se dogode sami od sebe, međutim očito je da bez jake intervencije države odnosno usmjeravanja prometa prema kontinentalnom dijelu neće biti pomaka", istaknuo je Kliman.

Ministar turizma u tehničkoj Vladi Anton Kliman u srijedu je u Vodnjanu izjavio kako Hrvatska može znatno podići razinu kontinentalnog turizma te razvijati modele koje će usmjeravati turistički promet prema kontinentu.

"To je velik izazov za hrvatski turizam, a mi u resornom ministarstvu razmišljamo o tome, jer nijedno ministarstvo se do sada time nije bavilo, barem ne ozbiljnije. Mi smo nekim procesima kontinentalnog turizma prepustili da se dogode sami od sebe, međutim očito je da bez jake intervencije države odnosno usmjeravanja prometa prema kontinentalnom dijelu neće biti pomaka", istaknuo je Kliman.

On smatra da Hrvatska, poučena iskustvima drugih zemalja u Europi poput Francuske, Italije, Njemačke i Mađarske, može razvijati modele koje će, kako je rekao "usmjeravati domaći turistički promet prema kontinentu i time stvoriti infrastrukturu zahvaljujući kojoj bi porasla konkurentnost".

Na pitanje novinara koliko Hrvatska ulaže u kupališta na kontinentu Kliman je naglasio kako je upravo raspisan natječaj u sklopu kojeg su se do sada financirale isključivo plaže na Jadranu.

"Prvi put u povijesti Hrvatske, raspisali smo natječaj i za ostale plaže. Dakle, jedinice lokalne samouprave imat će priliku konkurirati na natječaju za plaže na kontinentu odnosno na rijekama i jezerima", rekao je Kliman.

Govoreći o razvoju sakralnog turizma, po čemu je Vodnjan poznat, Kliman je kazao kako taj grad ima najveći potencijal u Hrvatskoj pa i šire i odlične temelje za razvoj takve vrste turizma.

Ono što Vodnjan u posjeduje u svojoj sakralnoj zbirci u crkvi sv. Blaža, je svjetski raritet. To će zasigurno obogatiti ponudu turizma toga grada, rekao je.(Hina)



Pisane vijesti