Prijedlog zakona o turizmu predstavljen u Hrvatskom saboru

Slika /1_A_fotke_vijesti/PHOTO-2023-10-12-14-06-05.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u Hrvatskom saboru predstavila Prijedlog zakona o turizmu, prvog krovnog zakona o turizmu u Republici Hrvatskoj. Predloženi Zakon o turizmu uređuje sustav turizma, upravljanje razvojem turizma u smjeru održivosti, osiguravanje održivosti, sustav prikupljanja, praćenja i analize podataka, sustav upravljanja destinacijom, sektorski specifičan sustav poticanja, praćenja i analize ulaganja u turizmu.

„Cilj ovoga Zakona je osiguravanje pretpostavki za upravljanje razvojem turizma u smjeru održivosti - vezano uz korištenje i turističku valorizaciju prostora, prirodnih, društvenih i gospodarskih resursa, kulturne baštine te unapređenja uvjeta života lokalnog stanovništva i boravka turista u destinaciji“, rekla je ministrica Brnjac prilikom predstavljanja.

U izradu Prijedloga zakona o turizmu bili su uključeni svi relevantni dionici, od predstavnika strukovnih udruženja, predstavnika akademske zajednice, do predstavnika gradova, općina i županija.

„Zakon o turizmu je kruna reforme upravljanja turizmom, a izrađen je imajući u vidu specifičnosti hrvatskog turizma u cjelini, njegov neravnomjeran razvoj i njegovu sezonalnost, kao i funkcioniranje sustava turističkih zajednica i ovlasti lokalne i regionalne samouprave,”, objasnila je Brnjac.

Stupanje na snagu ovog Zakona predviđeno je početkom 2024. godine.

„Ovim Zakonom se sustavno odgovara na probleme na koje su zadnjih godina ukazivali iz znanstvene i poslovne zajednice, ali i neki župani i gradonačelnici. Neki su prizivali zabrane, no mi smatramo da ih u situaciji ovakvog neravnomjernog turističkog razvoja, nije smisleno niti pametno uvoditi na nacionalnoj razini. Zakon o turizmu propisuje za sve destinacije upravljanje razvojem turizma u smjeru održivosti, odnosno uvođenje reda u destinacije koje su već preopterećene i pametan razvoj destinacija koje su tek u usponu. U konačnici, on omogućava sustavno upravljanje, nasuprot stihiji kojoj smo do sada svjedočili“, zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Priopćenja