Prigodna poštanska marka HP povodom 170 obljetnice turizma u Opatiji

Slika /arhiva/opatija-by-bd.jpg

U povodu 170 godina organiziranog turizma u Opatiji Hrvatska pošta (HP) izdala je prigodnu marku nominalne vrijednosti 2,80 kn, a podsjećanje je to na Villu Angiolinu Iginia Scarpe, čiji motivi krase novu prigodnu poštansku marku koju će Hrvatska pošta pustiti u optjecaj 11. lipnja, priopćeno je danas iz HP-a.

Naklada maraka iznosi 100.000 primjeraka, a tiskane su u arčiću od osam maraka s jednim privjeskom. HP je izdala i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u upotrebi 11. i 12. lipnja u poštanskom uredu 10101 u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, navodi HP.

Kako ističu u HP-u, vrlo brzo nakon 1844. godine Opatija postaje omiljena destinacija riječke elite, a nakon boravka bana Josipa Jelačića i carice Marije Ane Savojske, supruge cara Ferdinanda, postaje i traženo lječilište među najpoznatijim osobama tadašnje monarhije. Izaziva velik interes gostiju, među kojima su plemići, liječnici, ugledni gospodarstvenici, ali i umjetnici poput Vladimira Nabokova, Antona Pavloviča Čehova, Gustava Mahlera ili Isadore Duncan, naglašava iz HP-a. (Hina)



Pisane vijesti