Prekogranični IPA projekti Hrvatska-Crna Gora za poboljšanje kvalitete života

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Na tri javna poziva IPA Prekograničnog programa Hrvatska - Crna Gora od 2007. do 2013. ugovoreno je 17 projekata čija ukupna vrijednost premašuje 6,5 milijuna eura, rečeno je u ponedjeljak u Podgorici uz konstataciju da je poboljšana kvaliteta života u prekograničnom području Hrvatske i Crne Gore.

Crnogorski nacionalni koordinator za Europsku uniju Aleksandar Pejović rekao je na završnoj konferenciji ovog programa, kako je prigodu koju je pružio program iskoristilo ukupno 80 partnera, iz javnih institucija, NGO-a, općina i županija, obrazovnih institucija, poslovnih udruženja, razvojnih agencija, međunarodnih organizacija i športskih klubova iz Hrvatske i Crne Gore.

Realizirani su važni projekti u oblastima zaštite okoliša, prirodnog i kulturnog nasljeđa, sociogospodarskog razvoja, s naglaskom na turizmu, jačanja suradnje između institucija, građana i civilnog društva, te u oblastima kulture, obrazovanja i sporta u cilju poticanja razvoja zajednice i poboljšanja susjedskih odnosa.

Ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Hrvatske Ines Kos je istaknula visok stupanj ugovorenih i iskorištenih sredstava u okviru programa što pokazuje da je urađen dobar posao.

„Program prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora je pokazao da granica nije crta koja razdvaja već prilika da kroz ovakav vid suradnje doprinesemo društveno gospodarskom razvoju prekograničnih područja“, stoji u priopćenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova i dodaje kako će se suradnja dviju susjednih država nastaviti u okviru novog trilateralnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora IPA 2014-2020.

U okviru ovog programa korisnicima će na raspolaganju biti bespovratna sredstava EU-a u iznosu od 57,1 miliona eura, dok ukupna vrijednost programa s nacionalnim sufinanciranjem iznosi 67,2 milijuna eura.

(Hina)



Pisane vijesti