Predstavljeno TOMAS istraživanje o stavovima i potrošnji nautičara u Hrvatskoj

Slika /arhiva/080624-tomasnaut.jpg

Ministar turizma Damir Bajs danas je u Splitu predstavio najnovije rezultate istraživanja stavova i potrošnje nautičara u Hrvatskoj. To je sada već treći puta da, prema metodologiji TOMAS, Ministarstvo turizma financira takvo tržišno istraživanje, vrlo važno za kreiranje ukupne razvojne strategije nautičkog turizma Hrvatske, rekao je ministar.
Ministar turizma je naglasio kako nautički turizam u Hrvatskoj ostvaruje 10 posto cjelokupnih turističkih prihoda te ima 6,5 posto ukupnih turističkih smještajnih kapaciteta. Čak 91 posto nautičara koji posjećuju Jadran ne dolazi prvi put, a taj podatak govori o snazi nautičkog turizma u Hrvatskoj, rekao je ministar Bajs, dodavši kako su nautički turisti veće platežne moći od ostalih.

Ministar turizma Damir Bajs danas je u Splitu predstavio najnovije rezultate istraživanja stavova i potrošnje nautičara u Hrvatskoj. To je sada već treći puta da, prema metodologiji TOMAS, Ministarstvo turizma financira takvo tržišno istraživanje, vrlo važno za kreiranje ukupne razvojne strategije nautičkog turizma Hrvatske, rekao je ministar.

Nautički turizam je jedan od najvažnijih segmenata naše turističke ponude po kojemu se Hrvatska posebno izdvaja od konkurencije, dodao je Bajs.

Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj - prikaz rezultata istraživanja

TOMAS istraživanje 2007. Institut za turizam proveo je anketirajući 2.144 nautičara iz 11 zemalja, koji su prošle godine boravili Jadranu. To je treće takvo istraživanje stavova i potrošnje nautičara, poslije onih 2001. i 2004. godine, koje je pokazalo kako raste broj nautičara koje na hrvatskom Jadranu najviše privlače prirodne ljepote, ali i onih koji su nezadovoljni ponudom.

Ministar turizma je naglasio kako nautički turizam u Hrvatskoj ostvaruje 10 posto cjelokupnih turističkih prihoda te ima 6,5 posto ukupnih turističkih smještajnih kapaciteta. Čak 91 posto nautičara koji posjećuju Jadran ne dolazi prvi put, a taj podatak govori o snazi nautičkog turizma u Hrvatskoj, rekao je ministar Bajs, dodavši kako su nautički turisti veće platežne moći od ostalih. Tako su prosječna mjesečna primanja kućanstva nautičara, koji dolaze na Jadran, 3.500 eura, a u prosjeku nautičar u Hrvatskoj provede 14 dana godišnje.

Nautički turist, koji na Jadranu koristi svoje plovilo, dnevno potroši u prosjeku 100 eura, a čarter nautičari, koji iznajmljuju plovilo, dnevno potroše 170 eura.

Predstavljajući rezultate istraživanja, Zrinka Marušić iz Instituta za turizam, naglasila je kako su inozemni nautičari koji dolaze u Hrvatsku izrazito zadovoljni očuvanim krajolikom, a važna im je i sigurnost boravka na Jadranu.

Prema njeziinim riječima, nautičari su srednje zadovoljni onim što su platili, odnosno uvjetima boravka u marinama. Nezadovoljni su ponudama kulturnih i sportskih sadržaja te opskrbom, rekla je, dodavši da čak 80 posto nautičara koji dolaze na Jadran ima višu ili visoku stručnu spremu, a 50 posto ih je fakultetski obrazovano, a prosječne su dobi od 44 godine. 

Najvjerniji nautičari Hrvatskoj su Slovenci i Nijemci, a Slovenci najčešće noće na plovilima, ne samo zbog uštede novca nego i zbog ugođaja.

Ministar Bajs je istaknuo kako u Strategiji razvitka nautičkog turizma postoje velike mogućnosti za napredak, posebice u poboljšavanju uvjeta smještaja jahti i bolje ponude u marinama, u čemu će Hrvatska napraviti iskorak, kao i u cjelokupnom razvoju turizma.



Pisane vijesti